Kalender

september 2013
M T O T F L S
« aug   okt »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Antal besökare

 • 39Besökare idag:
 • 106Besökare igår:
 • 725Besökare förra veckan:
 • 3166Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Understanding Our Pandemic – Economy Predicament 13 maj, 2020
  The world’s number one problem today is that the world’s population is too large for its resource base. Some people have called this situation overshoot. The world economy is ripe for a major change, such as the current pandemic, to … Continue reading →
 • Drone Strike on Saudi Arabia Knocks out 5% of Global Oil Supplies 17 september, 2019
  On Saturday 14 September the Abqaiq oil processing facilities in Saudi Arabia were hit by an air borne attack assumed to be a drone. Abqaiq lies to the NE of Ghawar, the world's largest oil field and producer by far. Abqaiq is the largest single oil processing facility in the world. It processes all the […]
 • 11 Nations that Collapsed because of Drought 28 maj, 2020
  Preface. Recently it was discovered that Assyria collapsed in the 7th century BC.  Jeff Masters list ten more civilizations that failed from drought. We may be next, as Lynn Ingram, a professor at U.C. Berkeley discusses  in her  book: The … Continue reading →

Vad ligger bakom händelserna i Egypten.

Print Friendly, PDF & Email

Folk och Försvar har ett seminarium om ”Egypten i en återvändsgränd” Men det finns mer som vi skulle vilja att det behandlade. För att förstå allt som nu händer då måste man se längre tillbaka i tiden, då detta inte bara är en konflikt mellan Islam och sekulära krafter. Detta är en kollaps av ett land som vi ser och som har sin grund i en ökande resursbrist i en sammanflätad väv mellan energi, vatten och livsmedel.

Så här skriver FoF om situationen nu:

Återigen är Kairo och Tahrirtorget i händelsernas centrum. Protester och arresteringar har lett till att minst tusen människor mist livet. Militären har infört undantagstillstånd och utegångsförbud. Den förre diktatorn Hosni Mubarak har släppts ur fängelset och befinner sig i husarrest i väntan på en ny rättegång. Kyrkor plundras och bränns. Interimsregeringen utreder om det går att upplösa det muslimska brödraskapet. Egypten, en av världens äldsta nationer, går igenom en minst sagt turbulent tid. Listan på utmaningar kan göras lång. Hur allvarlig är situationen? Hur ser maktförhållandena ut? Vilka konsekvenser kan detta få på sikt och hur påverkas relationen till EU? Vad betyder det för regionen? Hur är stämningen på gatorna?

Till detta kan vi tillägga:

En viktigt tidpunkt är 1996 när Egyptens oljeutvinningen toppade på 935 000 fat om dagen och sedan 2010 har oljekonsumtionen i landet gått om utvinningen. Detta har påverkat statens inkomster både på inkomsterna och på utgifterna.  Då ca 10% av BNP används på olika subventioner och regeringen har löst problemet med att låna pengaren. Till detta kommer en befolkningstillväxt som växer exponentiellt. Landet var fram till 1960 självförsörjda på livsmedel men måste nu importera ca 70 %. En liknade situation händer nu även i Yemen och i Syrien.

Till detta kommer en vattenbrist där landet hade ca 2800 m3 per capita på 1960-talet i dag är den nere på 660 m3 mycket under en internationell mininivå på 1000 mper capita.

Att situationen skulle bli förbättrad är inte troligt utan detta är nog början på att oroligheterna sprider sig till andra länder. Detta är inte något som den ena eller andra sidan kan göra så mycket åt. Utan den gruppen som lovar mest får makten till realiteten visar sig igen.

Kanske kommer dessa frågor upp, annars kanske ni kan ställa dom på plats men det brukar det inte finnas tid till.

Datum: Tisdag den 10 september, kl. 13:00-14:30
Plats: Hörsalen, Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2 i Stockholm
Anmälan: Du anmäler dig här

Lägger till detta som en liten förklaring jag hittade:

Av K-N Al-Sabah’s insändare till FT:

Välkommen till Mellersta Östern.
Iran stödjer Assad. Gulfstaterna är emot Assad!

Assad är emot Muslimska brödraskapet. Muslimska brödraskapet och Obama är mot General Sisi.

Men Gulfstaterna är för Sisi! Vilket betyder att dom är mot Muslimska brödraskapet!

Iran är för Hamas, men Hamas stödjer Muslinska brödraskapet!

Obama stödjer Muslimska brödraskapet, men Hamas är mot USA!

Gulfstaterna är för USA. Men Turkiet är med Gulfstaterna mot Assad; trots detta är Turkiet för Muslimska brödraskapet mot General Sisi. Och General Sisi är uppbackad av Gulstaterna!

Tack K-N Al-Sabah, det blev så mycket klarare.

Till detta kommer Ryssland’s och Israel’s intressen och då måste man nog vara en Fredspristagare för att förstå vad som behöver göras eller inte göras.

How Resource Shortages Sparked Egypt’s Months-Long Crisis – Atlantic Mobile.

__________________
Antal lästa gånger: 44
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

1 comment to Vad ligger bakom händelserna i Egypten.

MediaCreeper Creeper bloglovin Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!