Kalender

september 2013
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Antal besökare

 • 162Besökare idag:
 • 333Besökare igår:
 • 1223Besökare förra veckan:
 • 1474Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Kom ut ur garderoben, Åsa Romson !

Print Friendly, PDF & Email

Kan bara beklaga att du är en lika feg politiker som Lena Ek (C), Reinfeldt (M), Lööf (C) etc, och fortsätter odla myten om att Sveriges utsläpp minskar, även om du lindar in minskade utsläpp i ”lågkonjunktur och ovanligt varmt väder”.Visst det är bra det du skriver i Aftonbladet Debatt och bra att du redovisar den ambition som Miljöpartiet har för Sverige. Men just DU, Åsa Romson borde veta bättre! Du borde känna till projektet ”Konsumera Smartare och minska växthuseffekten” inom Stockholms stads växthusprogram, som vände upp och ned på uppgifter om Stockholm stads låga officiella utsläpp. Du satt ju i kommunfullmäktige åren 2006 – 2008. Dessa officiella siffror, 4 ton per stockholmaren var och är, än värre glädjesiffror, än för landet Sverige! Det vet du.
Sveriges totala utsläpp har tvärt om ökat sen år 1990 per capita genom ökad import och konsumtion av varor, där utsläppen sker någon annan stans i världen, så kallad inbäddad energi och utsläpp. Vi har i praktiken exporterat våra utsläpp till andra länder, där utsläppen sker för vår skull, men debiteras någon annan. Smart!

Är det på detta sätt som Sverige kan ”bidra till FN:s internationella klimatarbete”? Att odla myten om att Sverige har (decouplat) frikopplat sin ekonomiska tillväxt från ökad energianvändning och utsläpp? Det har vi skrivit om otaliga gånger här på ASPO Sverige, senast för en vecka sedan:  ”Miljöminister Lena Eks hybris leder oss till kollaps.”

Sveriges officiellt låga utsläpp 5,6 ton per person har från början varit en glädjesiffra, (något du borde känna till) då den aldrig inkluderat internationell flyg- resp båttransporter än mindre dolda utsläpp från importerade konsumtionsvaror. I själva verket närmar sig utsläppen per capita 11 ton per svensk.

Nej, Åsa Romson, jag tycker verkligen synd om dig och Mp som envist är kvar i garderoben tillsammans med Alliansen och S och inte vågar komma ut och erkänna och tala om hur det verkligen ser ut! Sveriges utsläpp ökar i takt med den ekonomiska tillväxten och det har den gjort sen 1990!

Jag påstår att du Åsa Romson inte heller tar klimathotet på allvar, genom att fortsätta odla myten om Sveriges låga utsläpp och att Sverige har decouplat! Det är dags att du Åsa Romson och hela Mp kommer ut ur garderoben ?

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (12 votes, average: 3,33 out of 5)
Loading...

3 comments to Kom ut ur garderoben, Åsa Romson !

 • jeppen

  Är verkligen ”komma ur garderoben” en bra metafor i sammanhanget?

  Jag tycker snarare att det är du som ska erkänna faktum, Saar. Jag har många gånger bevisat för dig att Sverige har decouplat och att vår handel med utlandet i själva verket sänker utsläppen i världen. Du har aldrig kunnat bemöta detta med annat än väldigt märkligt auktoritetstroende. Inte ens när jag påpekade att forskare förfinat den grova modell du stödjer dig på och kommit fram till samma resultat som jag, så kunde du ta intryck. Hur kommer det sig? Varför är det så viktigt för dig att ekonomisk tillväxt och energitillväxt hör ihop, när de uppenbarligen inte gör det för mogna industriländer?

 • Linnea Öhman

  Hej Martin!
  Jättebra att du lyfter frågan med den hur Sverige flyttar sina utsläpp till andra länder genom att produktionen flyttats, och att vår ökande konsumtion utgör en betydande del av vår klimatpåverkan, trots att den inte syns i vår statistik. Dock tycker jag att det är ett orättvist påhopp på Åsa. I den debattartikel du hänvisar till skriver Åsa faktiskt ”inhemska utsläpp”, vilket gör tydligt att hon är medveten om problematiken. Visserligen kunde men kanske önskat att hon tydliggjort det ytterligare, men debattartiklar har ofta ett begränsat utrymme, och i just denna valde hon uppenbarligen att lägga fokus på annat.
  Det räcker med en snabb googling för att se att Åsa många gånger tidigare lyft just de frågor du efterlyser många gånger tidigare, bland annat här: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/maste-bli-billigare-att-laga-i-stallet-for-att-kopa-nytt_7315105.svd
  Du behöver inte oroa dig för att Åsa Romson eller en betydande majoritet av oss andra miljöpartister skulle vara omedvetna om detta. Vi drar åt samma håll som du, och givetvis önskar jag dig all lycka i ditt arbete med att stoppa överkonsumtionen även i fortsättningen 🙂 /Miljöpartist

 • Hej Linnea! Man brukar säga att det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta. Ska man lyckas med optionsbildning och bli respekterad och betrodd, gäller det att vara tydlig i alla sammanhang. Och dessvärre svajar Mp en hel del på målet och vart partiet är på väg. Det har om inte annat Birger Schlaug fört fram många gånger i kritiska inlägg på sin blogg. Och Mp är inne på en farlig väg! Har man några insikter om sambandet mellan Energi, Ekonomi och Ekologi så undviker man måla med den breda gröna penseln och prata grön ekonomi som ett fullvärdigt alternativ till nuvarande ordning eller som i detta fall mörka Sverige utsläpp. Lycka till själv med det ideologiska arbetet inom Mp, om det nu finns!

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!