Kalender

juni 2013
M T O T F L S
« maj   jul »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Slumpmässigt inlägg

Ny helkväll med ASPO Sverige!

Antal besökare

 • 67Besökare idag:
 • 131Besökare igår:
 • 915Besökare förra veckan:
 • 3280Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Energy Is the Economy; Shrinkage in Energy Supply Leads to Conflict 9 november, 2020
  It takes energy to accomplish any of the activities that we associate with GDP. It takes energy to grow food: human energy, solar energy, and–in today’s world–the many types of energy used to build and power tractors, transport food to … Continue reading →
 • Non-OPEC July Output up by 1.2% 25 november, 2020
  A post by Ovi at peakoilbarrel Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIA’s International Energy Statistics and updated to July 2020. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia and Norway is […]

Svenska banker illa ute vad än Borg försöker lura i oss!

Print Friendly, PDF & Email

Som vanligt, är jag beredd att säga, så har mainstreammedia helt okritiskt slukat Borgs version av EU:s finansministrarnas uppgörelse om hur framtida bankkriser ska lösas. Nu ska inte längre skattebetalarna ensamma få ta smällen, utan pengarna för att betala förlusterna ska i första hand tas från ägarna, investerarna och de stora bankkontona. Det som kallas ”bail in”.

– Det blir en bail in-lösning som gäller för alla europeiska banker, också för svenska banker. De som finansierar bankerna får också bära en del av riskerna i samband med allvarliga kriser, sade Anders Borg efter mötet.

Det innebär att endast de som har bankkonton på under 100.000 euro (860.000 kronor) är helt skyddade. Och som vanligt var, folkpartiets ekonomipolitiska talesperson, ute och cyklade redan i mars 2013. Han uttalade sig i DI om kontokonfiskeringen på Cypern, det sk. räddningspaketet, som en unik åtgärd inom EU. Nu har det denna ”unika” åtgärd blivit permanent för alla banker inom EU! Och Carl B Hamilton har ännu en gång visat vilken skev bild han har av verkligheten.

– Svenska företag kan mycket väl få vara med och betala för bankkriser på ett sätt som inte gällt tidigare i Sverige. Och det är det som kommer att sätta ett större tryck på bankerna att agera försiktigt. Det blir både aktieägare och bankernas finansiärer som får bära en del av risken, sade Borg.

Det låter ju bra, men på vilket sätt, sätter detta tryck på svenska banker, Herr Borg? Det borde rimligtvis bli tvärt om nu, då bankerna helt ogenerat och lagligt kan konfiskera alla konton i banken över 100.000 euro! Och sen har staten som extra finansiär för sitt risktagande och spekulation!

I detta sammanhang är det på sin plats att påminna om läget i Europa och inte minst för de svenska bankerna.  Det har jag skrivit in tidigare liksom Cervenka på SvD. Finanskrisen är bara i sin linda dessvärre, och de skandinaviska bankerna är mycket sårbara.Titta på bilden nedan som kommer från bloggen Zero Hedge och notera vilka banker som har högst lån i förhållande till inlåningen. Det är en skräckinjagande läsning och saken blir ju knappast bättre när vår finansminister Borg framhärdar och påstår att svensk ekonomi står stark liksom våra banker. Inget kan vara felaktigare!

Bank LTV Ratios
Så här skriver Zero Hedge som en kommentar till en fantastisk fin graf över internationella bankernas lån i förhållande till inlåningen:

With banks such as Danske, SHB, Swebank, DnB, and Nordea literally at 200% Loan-to-Deposits, but most other European banks too, even the tiniest outflow in deposit cash (ala what is happening in the PIIGS) will send the system into yet another liquidity spasm.


Jag skrev för några månader sedan i bloggen ASPO Sverige;  Anders Borg har du förstått eller mörkar du? Det var när Framtidskommissionen släppte sin rapport och där regeringen tillskansat sig sista ordet:

Hur kan svenska medborgare missa det faktum att regeringen vansköter vår ekonomi så till den milda grad att vi snart blir nästa land efter Cypern som far illa. Sverige tillhör de tunga bankländerna! Detta kommer att stå oss medborgare och landet Sverige dyrt! Mycket dyrt…..och du Anders Borg hur kan flytande bränsle som råolja bli en ickefråga för framtiden i ett land som är helt beroende ändliga resurser som olja?

Läs oxå Sverige ett av de tunga bankländerna.
och Cypern har gjort det Sverige gör.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (9 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...

3 comments to Svenska banker illa ute vad än Borg försöker lura i oss!

 • Kakan

  Med risk för att vara extremt tråkig, men ligger inte detta lite utanför ASPO’s ämne? Missförstå mig rätt, jag uppskattar dina inlägg i sig, men det finns massvis med bloggar som tar upp banksystemet och skuldbubblan, måste även ASPO’s blogg användas till detta?

 • Bengt Randers

  Kakan
  Det kan tyckas att ekonomi är utanför ”vårt” område men Ekonomi och Energi hänger ihop i ett nästan 1 till 1 förhållande och jag tror vi kommer att få se en finansiella kollaps. Skuldbubblan är ett resultat av att tillväxten inom energisektorn har slutat och då måste skulderna växa om vi vill ha tillväxt. Och denna koppling gör inte så många.

 • Kakan som Bengt skriver så ventilerar vi sambanden mellan de tre ”E:na” Energi-Ekonomi och Ekologi på bloggen ASPO Sverige. Och självklart den omställning som påbörjats av vårt skuldbaserade tillväxtsamhälle som förutsätter allt mer energi. Många bloggar skriver om samhällets miljöproblemen. Och det är bra! Men ska vi lösa miljöproblemen behöver vi fokusera på orsakerna och det finner vi i sambandet mellan Energi och Ekonomi.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!