Kalender

maj 2013
M T O T F L S
« apr   jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Slumpmässigt inlägg

Måste ses: Michael Ruppert

Antal besökare

 • 89Besökare idag:
 • 151Besökare igår:
 • 1399Besökare förra veckan:
 • 4069Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Understanding Why the Green New Deal Won’t Really Work 2 oktober, 2019
  The reasons why the Green New Deal won’t really work are fairly subtle. A person really has to look into the details to see what goes wrong. In this post, I try to explain at least a few of the … Continue reading →
 • Drone Strike on Saudi Arabia Knocks out 5% of Global Oil Supplies 17 september, 2019
  On Saturday 14 September the Abqaiq oil processing facilities in Saudi Arabia were hit by an air borne attack assumed to be a drone. Abqaiq lies to the NE of Ghawar, the world's largest oil field and producer by far. Abqaiq is the largest single oil processing facility in the world. It processes all the […]
 • Wood, the fuel of preindustrial societies, is half of EU renewable energy 19 oktober, 2019
  Preface: By far the largest so-called renewable fuel used in Europe is wood. In its various forms, from sticks to pellets to sawdust, wood (or to use its fashionable name, biomass) accounts for about half of Europe’s renewable-energy consumption. Although … Continue reading →

Råvaror bakom Frankrikes krig i Mali

Print Friendly, PDF & Email

Den official bilden över Frankrikes intåg i konflikten i Mali har varit att stoppa Islamiska fronten i norr från att ta kontrollen och bli ett näste för Jihad. När Frankrike började sin bombkampanj den 11 januari så hade parterna kommit överens om vapenvila.
Vad är det som driver Frankrike att starta ett krig på egen hand med bristande suport från några allierade. Det finns inte olja, gas eller andra primära resurser i landet, utan det är Uran med ett dubbelt perspektiv, på kort och lång sikt som ligger bakom.
På kort sikt kan Mali’s urantillgångar räcka till 10 laddningar av en GW anläggning. På kort sikt är det transporterna av Uran genom Mali från Niger som är viktiga för Frankrike. Niger har bland dom största resurserna av Uran i världen.

Urantillgångar

Båda länderna är före detta kolonier till Frankrike och i Niger har en ny rival dykt upp, Kina som skaffat tillstånd för gruvbrytning i landet.
Enligt World Nuclear Association så var 2012 andra året i rad som utvinningen av Uran har minskat. Det kanske så att vi får börja prata om Peak Uran. Och är det något land som är så förknippat med kärnkraft så är det Frankrike så för deras del står mycket på spel för industrilandet där 83% av elen kommer från kärnkraft.

Detta krig är sången av den stolta Galliska tuppen, men kanske den sista.
Cassandra’s legacy: The Song of the Gallic Rooster.

__________________
Antal lästa gånger: 70
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (5 votes, average: 3,40 out of 5)
Loading...

2 comments to Råvaror bakom Frankrikes krig i Mali

 • Johan Doe

  På kort sikt är det transporterna av Uran genom Mali från Niger som är viktiga för Frankrike. Niger har bland dom största resurserna av Uran i världen.

  Australien är en av världens största producenter av uran. De producerade 2012 8 244 ton uran.

  Säg att man skulle få för sig att frakta den yellowcake som produceras där med ett Antonov-plan som klarar att frakta 250 ton. Hur många vändor skulle då behövas? Jo, ca 8 244/250 =~ 33 st.

  Jag tänker att det bara skulle vara enklare att flyga ut uranet direkt från Niger. Håller du med?

 • jeppen

  Det finns ingen peak uran på horisonten – det finns så otroligt mycket i marken att tanken är absurd. Att det produceras mindre uran beror förstås på fallande priser efter Fukushima och de påföljande kycklingfasonerna i framförallt Japan och Tyskland. Reaktorer står aldrig still av bränslebrist eller ens höga bränslepriser, och det kommer heller aldrig hända.

  Idén att Frankrike skulle vara i Mali pga uran är bara en peaker-sekterists tvångsmässiga behov av att tolka allt i termer av resursbrist. Det finns noll verklighetskontakt i det.

MediaCreeper Creeper bloglovin Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!