Kalender

april 2013
M T O T F L S
« mar   maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Slumpmässigt inlägg

Smörbrist kontra oljebrist

Antal besökare

 • 66Besökare idag:
 • 94Besökare igår:
 • 881Besökare förra veckan:
 • 410Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Humans Left Sustainability Behind as Hunter-Gatherers 2 december, 2020
  Many people believe that humans can have a sustainable future by using solar panels and wind turbines. Unfortunately, the only truly sustainable course, in terms of moving in cycles with nature, is interacting with the environment in a manner similar to the approach used by chimpanzees and baboons. Even this approach will eventually lead to […]
 • US September Oil production 1 december, 2020
  A post by Ovi at peakoilbarrel All of the oil (C + C) production data for the US state charts comes from the EIAʼs Petroleum Supply monthly PSM. After the production charts, an analysis of three EIA monthly reports that project future production is provided. The charts below are updated to September 2020 for the […]
 • Where do we come from, who are we, and where are we going? 2 december, 2020
  Preface.  This is a book of review of The Social Conquest of Earth, in which E. O. Wilson answers these questions.  Although tribes have invented thousands of creation myths since paleolithic times, Wilson finally has written a book explaining our … Continue reading →

Peak oil isnt dead - The Washington Post

Print Friendly, PDF & Email

Igår publicerade tidningen -The Washington Post- en mycket sansad och informativ artikel om dilemmat och heta frågan  peakoil. Att vi globalt går in i en permanent minskning av råolja. Är den en realitet eller inte och vad väntar oss framöver?
Här intervjuas Chris Nelder, en erkänt kompetent författare, energianalytiker och journalist.
Sen 2005 har produktionen av olja endast ökat med 2 % och världsproduktionen ligger på en platå. Och oljan som produceras har ett allt lägre energiinnehåll, EROEI, vilket är synnerligen allvarligt. Det räcker inte med att titta på kvantiteten, utan helt avgörande är energikvaliteten på den olja som produceras. Lätt att glömma bort att oljeproduktion, inte bara handlar om teknik, volym och pris.

Vi börjar närma oss den s k ”net energy cliff” då energinyttan med utvinningen är borta, skriver Washington Post. Och det kommer samtidigt att bli vändpunkten för den globala ekonomin, när förhållandet mellan insatt energi och den energi som man får fram blir mindre än ca 6.

I början av den globala oljeproduktionen var förhållandet ca 100 till 1. Globalt just nu, närmar vi oss 11 till 1. Och det är ännu lägre för vissa nyare oljekällor. Avkastningen på investeringen för tung olja från t ex Kern River fältet i Kalifornien är ca 4 till 1. Detta har vi skrivit om många gånger, här och här och här med flera.

Råoljeproduktion för Non Opec kontra Opec-länder

Globala Energisystem i Uppsala har under alla år framhållit att när de stora gigantiska oljekällorna som Gwahr i Saudi, världens största konventionella oljekälla, börjar minska då går världen permanent in i en brist på olja.
Nu kommer ny information om att andelen vatten i olja från Gwahr har ökat – vilket är en indikation på att området är på tillbakagång. Gwahr är ett fält med en hög flödeshastighet och billiga produktionskostnader och som varit igång sen 1930-talet.

Som om detta skulle vara det enda hotet! Allt fler oljeproducerande länder behöver sin olja själva för att ”ratta runt” sina samhällen och deras nettoexport minskar,  precis som exportlandmodellen visat.
Läs också:

År 2030 går all export till Kina och Indien

Saudi tillåter aldrig ett lägre pris…

 

 
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (7 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

3 comments to Peak oil isnt dead – The Washington Post

 • jeppen

  EROEI är tämligen irrelevant. Räknar man med förluster i raffinering och transporter så har nog läget snarast förbättrats sen 100:1-tiden. Det finns förstås ingen ”energy cliff”, varken vid 6:1 eller 5:1. Även det senare är en god utdelning som är tämligen oproblematiskt för samhället. Problemet ligger möjligen i mängden ARBETE (inte energi) som eventuellt (men inte nödvändigtvis) följer på låg EROEI.

 • robban

  Det som alltid fattas i såna här analyser är hur mycket resurser (exergi) NATUREN kan leverera till vårt samhälle. Denna analys berör ju bara hur effektivt vi människor kan tillgodogöra oss naturens rikedomar. Och denna natur har mycket begränsad förmåga att förnya sina resurser, en förnyelse som enbart drivs av solstrålar.
  Djurvärlden på planeten möjliggjordes genom ett litet exergiöverskott som de gröna växterna producerar, men vårt nuvarande industrisamhälle utgör en jättebelastning på naturen som den inte kan bära, med påföljden att den utarmas, precis som ett bilbatteri urladdas om effektuttaget överstiger generatorns kapacitet. Det som f a förvränger vår verklighetsbild är det ekonomiska systemet, som får oss att tro att vi skapar resurser (mer pengar genom tillväxt!) när vi i själva verket bara kan förbruka resurser (och det gör vi med besked!)

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!