Kalender

april 2013
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Antal besökare

 • 47Besökare idag:
 • 118Besökare igår:
 • 955Besökare förra veckan:
 • 165Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

De stora oljebolagen allt mindre - tecken på peakoil!

Print Friendly, PDF & Email

Är de fem stora oljebolagens nedgång en tydlig och tidig indikation på en förestående minskning av den globala produktionen av det svarta guldet? I så fall är det ett fenomen som förutspåddes redan 1998 av företagsledare med vetenskapligt synsätt, och som arbetade på den franska oljegruppen Total.

Det verkar idag som om alla de stora bolagen t ex BP, Total och Shell står inför en nedgång i sin råoljeproduktion, som började före 2007. Minskningen inträffar trots stora investering och när priset på råolja varit högt under många år under 2000-talet. Det franska oljebolaget Total, till exempel, har sett sin produktion falla med nästan 20% sedan 2007, trots att den franska jätten nu har minst 40% fler uttagsbrunnar, jämfört med för sex år sedan.
De stora oljebolagens produktion
Detta skriver Matthieu Auzanneau som är knuten till OilMan, en blogg på Le Monde.


Ovan ser vi världsproduktionen av olja. Som synes är den på en platå sen många år.

En annan graf värd att studera är den globala energikonsumtionen från 1850 fram till 2011 skapad av bloggen Cornucopia. Vi ser den totala dominansen av fossilt bränsle, där kol utgör en tredjedel. Vem kan säga att vi slutade använda kol, när olja kom in i våra liv? Och det där med förnybar energi – glöm det!

 

 

Sedan 2004 har den totala oljeproduktionen från de stora företagen ökat endast en gång, Det skedde mellan åren 2008 och 2009, och då bara med 0,13 miljoner fat per dag! De så kallade ”produktionsdelningskontrakten”, som fördelar en större andel av produktionen till värdlandet när priset per fat stiger, verkar inte heller förklara den minskning av produktionen som skett i de stora bolagen, långt därifrån.
De fem stora oljebolagens andel av världens oljeproduktionen sjönk från 13.39% i 2004 till 9,98% 2011. Den minskade ytterligare under 2012.

Vad jag är orolig för är att Sverige, ett de mest oljeberoende länderna i världen, utan egen produktion av olja kommer att drabbas hårt. Samtliga länder, Norge, Danmark och Ryssland, varifrån vi köper över 90 % av vår olja, genom multinationella oljeföretag utan nationell känsla eller hänsyn, har nått maximal produktion och närmar sig tidpunkten när export av olja blir omöjlig!

Myndigheter som t ex Energimyndigheten och politiker i Sverige verkar helt oförstående inför detta hot och förlitar sig helt på att marknaden ska fixa olja åt oss, när konsekvenserna börjar göra sig påminda. Råoljan på marknaden minskar.

Detta är att spela roulette, men vad är härligare än att få sitta kvar vid köttgrytorna!
Läs mer på OilDrum.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (5 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!