Kalender

mars 2013
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Antal besökare

 • 96Besökare idag:
 • 124Besökare igår:
 • 987Besökare förra veckan:
 • 702Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Dr. Tom Murphy’s Infinite Growth with a Finite Brain 5 december, 2023
  Physicist Dr. Tom Murphy is one of the most aware and smart people I know of. He’s also a wise man that cares about things that matter, and tries to set a good example with his lifestyle. I’ve followed and learned from Dr. Murphy for 15 years, and have watched him grow through stages: https://dothemath.ucsd.edu/2023/12/confessions-of-a-disillusioned-scientist/ […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

Shaleindustrin jämförs med bostadsbubblan i USA

Print Friendly, PDF & Email

Ständigt får vi höra och läsa att USA genomgår en energirevolution. Om några år kommer USA att återigen bli världens största oljeproducent och exportör av naturgas, tack vare tekniska framsteg som hydraulisk fracking och horisontell borrning. Enligt olje- och gasindustrin och deras förespråkare, kommer ”fracking” att ge USA energisäkerhet, låga energipriser under överskådlig framtid. Samtidigt som en miljon arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt kommer att skapas.

Vi har god tillgång på naturgas som kan förse Amerika under nästan 100 år, och min administration kommer att vidta alla tänkbara åtgärder för att på ett säkert sätt utveckla denna energi.” säger President Barack Obama

”[Den våg av amerikanska olje – och gasproduktion] är den största förändringen inom energiområdet i världen sedan andra världskriget.” Fatih Birol, chefsekonom på International Energy Agency inom den politiska organisationen OECD.

Och gammelmedia som Bonnier/DN i Sverige är inte sena att hänga på i kölvattnet och upprepa dessa positiva tongångar om, shalegas och shaleoil, utan att reflektera och värdera vad som egentligen driver denna prospektering och utveckling, något vi skrivit om på ASPO Sverige många gånger. DN sponsras av Goldman Sachs.

Media, politiker, energibranschen och framför allt Wall Street fortsätter att pumpa ut mantrat att vi är på väg mot en olje- gasrevolution i USA, som också kommer att erövra världen. Dessutom uppmanas vi att glömma peakoil, då nya tider väntar. Men tänk om tight oil bara är en kortsiktig bubbla och en megahype som drivs framåt tack vare FED:s QE-program och en omfattande påspädning av penningmängden hos den amerikanska bank- och finanssektorn? I likhet med den stora bostadsbubblan i USA?

En liten video som säger mycket om vad som pågår i USA:

Post Carbon Institute (PCI) har producerat en genomarbetad rapport om tight oil: ”Dom säger till oss att vi är på väg mot en olje- gasrevolution, men tänk om det är bara en kortsiktig bubbla? ” Om USA:s möjlighet att bli oberoende av importolja för all framtid skriver PCI:

1. Högproduktiva shaleformationer och fält är ovanliga och utvinningen från borrade brunnar minskar oerhört fort.
2. Eftersom produktionen från allt fler brunnar minskar så fort och många borrningar är fruktlösa tvingas industrin att borra ännu mer för att möta produktionsminskningen.
3. Wall Street storsatsar på skiffergasborrning för att dra nytta av sammanslagningar och förvärv och värdestegring av satsat kapital, vilket resulterar i lägre priser än kostnaden för själva produktionen.

Rapporten är lätt att ta till sig med många grafer och diagram över geografisk spridning och den frenetiska borrningen som pågår för att hålla jämna steg med sinande källor. I en sammanfattning skriver J. David Hughes för PCI:

”USA är ett moget land, när det gäller prospektering av olja och gas. Tidigare otillgänglig skifferolja och skiffergas (tightoil) har blir möjlig att utvinna med ny storskalig hydraulisk teknik med horisontell borrade brunnar. Något som förväntas vända en ångvarig nedgång av den amerikanska olje- och gasproduktionen. Denna produktionsökning är viktig och har gett USA lite andrum.
Trots optimismen från förståsigpåare och myndigheter, att denna teknik kan ge ändlös tillväxt och förebåda en ny era av ”energioberoende”, är den helt obefogad. Det finns inte en chans att USA kommer att bli en betydande nettoexportör av energi. Skälet är enkelt, då fossila bränslen är ändliga och dessa överdrivna prognoser kommer att visa sig vara mycket svåra eller omöjliga att uppnå.

Globala Energisystem i Uppsala har också analyserat tightoil-utvinningen i USA och kommer fram till i stort sett samma slutsats som PCI. Ett andrum på några år, men som mest kanske produktionen kan bli 4 miljoner fat per dag, optimistiskt räknat. Det skulle innebära att USA:s import skulle kunna halveras, men exportör av olja och gas? Glöm det! Shalegasmantrat liknar mest en finansiell börshype fjärran från ett naturvetenskapligt synsätt på utvinning av olja, kol och gas.

Andra inlägg om shalegas på ASPO Sverige:

Shalegas i USA är en dot.com-bubbla!

Fracking olönsam: lite nettoenergi – stora metangasutsläpp!

 

Bloggen Cruel Crude har skrivit många inlägg om tight oil ochfracking:

http://www.peak-oil.se/2012/02/robert-howarth-om-skiffergasens.html

http://www.peak-oil.se/2011/11/har-jp-morgan-fattat-energi-galoppen.html

http://www.peak-oil.se/2012/11/en-bubbla-ar-en-bubbla-som-ar-enbubbla.html#uds-search-results

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (9 votes, average: 4,44 out of 5)
Loading...

5 comments to Shaleindustrin jämförs med bostadsbubblan i USA

 • jeppen

  Teknikutvecklingen, uppskalningen och logistikförbättringen av shale-produktionen fortsätter. Bland annat:

  * Man har nu börjat borra åt flera olika håll på samma borrplats med samma rigg. Det minskar förstås kostnader och utrustningsbehov.
  * Tiden från första borrning till produktion har minskat med hälften (till 90 dagar) på ett år.
  * Man förväntar sig att kostnaderna per brunn är 5-10% lägre i slutet av det här året.

  Vi är bara i början av en helt oerhörd utvecklingskurva. Det går ännu inte att förutse var begränsningarna finns och alla estimat kan förväntas vara för konservativa. Vidare – oerhörda mängder pengar injiceras i shale-områden när royalties betalas ut till markägare. Bara i Texas betalas cirka $40 miljoner per dag ut. Sen skapas det bland annat ”sandmiljonärer” av landägare som har bra fyndigheter av fracking-sand. Tillochmed fattiga bönder i Indien tar del av boomen genom att odla guar-bönor:
  http://www.nytimes.com/2012/07/17/world/asia/fracking-in-us-lifts-guar-farmers-in-india.html?pagewanted=all&_r=0

 • Bengt Eriksson

  Jadu Jeppen….Visst är världen fantastisk, och du är en av de få som ser den 🙂

 • Gustav

  Detta inlägg var bland de bästa du skrivit Jeppen! Klart relevanta aspekter av teknikutveckling du nämner. Intressant också om efter på på guar och vad det gjrot för fattiga jordbrukare. Du ahr dock fortfarande endel kvar att bevisa innan jag tror på en revolution. Somd et sett ut hittills har detta följt exakt samma mönste rsom alla bubblor. Massor av rykten florerar, ingen vet varifrån de härstammar, det finns mycket pengar att tjäna på att ”investera” tidigt innan ”revolutionen” tar fart, lärkurvan ser fantastiskt lovande ut, etc.?

  Tittar man lite mer cyniskt på det, vem kan dra nytta av ryktesspridning enligt ovan?

 • jeppen

  Tack, Gustav. Visst är det intressant att jag har 1-4 och därmed dold kommentar nu? Det säger en del… 🙂

 • Gustav

  Jeppen:

  Smaken är som röven, klöven. Jag tror du skulle få bättre genomslag om du hade siffror över hur mycket produktionen ökar genom att man borrar åt olika håll vid samma hål? Finns det också sådant som talar emot att detta höjer produktionen? Detta är inte rocket science, har man försökt denna idé tidigare? Vad är det som talar för att vi befinner oss tidigt i lärkurvan? Finns det intressen som vill påskina att så är fallet?

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!