Kalender

mars 2013
M T O T F L S
« feb   apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Antal besökare

 • 78Besökare idag:
 • 206Besökare igår:
 • 2218Besökare förra veckan:
 • 3546Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Understanding Why the Green New Deal Won’t Really Work 2 oktober, 2019
  The reasons why the Green New Deal won’t really work are fairly subtle. A person really has to look into the details to see what goes wrong. In this post, I try to explain at least a few of the … Continue reading →
 • Drone Strike on Saudi Arabia Knocks out 5% of Global Oil Supplies 17 september, 2019
  On Saturday 14 September the Abqaiq oil processing facilities in Saudi Arabia were hit by an air borne attack assumed to be a drone. Abqaiq lies to the NE of Ghawar, the world's largest oil field and producer by far. Abqaiq is the largest single oil processing facility in the world. It processes all the […]
 • Hydrogen, the Homeopathic Energy Crisis Remedy 16 oktober, 2019
  Preface.  Hydrogen is the dumbest, most ridiculous possible energy resource. Far more energy is required to make and store it than you get out of it, since it has absolutely no energy at all.  In a hydrogen fuel cell truck, … Continue reading →

De som överlever kollapsen liknar inte dig - ny bok Dmitry Orlov

Print Friendly, PDF & Email

Historien visar att olika stadier av kollaps inträffar med stor regelbundenhet. Till skillnad från andra djur, har människor en tydlig tendens att skapa komplexa sociala hierarkier som aldrig kan bestå. Det beror på  att kollapsen programmeras in i själva kärnan i dessa komplexa och sociala hierarkier. Och hur motsägelsefullt det kan upplevas så kan de första tre stegen ofta ses som friska inslag i en normal utveckling av samhället. Till exempel skulle en snabb kollaps av nuvarande finansiella / kommersiella / politiska system, (sammanvävd med begreppet oändlig ekonomisk tillväxt på en ändlig planet) välkomnas, eftersom det skulle ge mänskligheten ett nytt ”hyresavtal” på livet genom att lämna till kommande generationer en planet som är mindre än 100 % plundrad och förgiftad av industrin. Det skriver Dmitry Orlov om sin nya bok.  The Five Stages of Collapse: Survivors’ Toolkit.

Denna andra bok, med samma titel som den förgående med en annan undertitel, är baserad på en artikel som Orlov publicerade på sin blogg i februari av 2008, precis när den finansiella kollapsen började samla kraft och blomma ut.

Sedan dess har den publicerade artikeln, från 2008, lästs nästan 100 000 gånger enbart på hans blogg, förutom att den har lagts ut på många andra webbplatser Det fortsatt stora intresset har övertygat Orlov om att skriva en ny bok, som utvecklar innehållet i den första boken. I artikeln från 2008, visar Orlov på en systematisk kollaps och delar upp den i fem skeenden – finansiell, kommersiell, politisk, social och kulturell.

De fem kollapserna kopplas till att den rådande ordningen i samhället upphör, då förtroendet eller tilliten försvinner. Även om varje stadium av kollaps blir synlig och påtaglig och observeras gradvis i samhället, så sker det mentala sammanbrottet ganska snabbt. Det verkar finnas en kulturell och universell sanning, att ingen vill vara den sista dåren som tror på en lögn, utom den som verkligen  är en idiot.

Dmitry Orlov beskriver de fem kollapserna så här:

Steg 1: Ekonomisk kollaps. Tron på ”business as usual” är borta

Steg 2: Kommersiell kollaps. Tron på ”att marknaden ska leverera” är borta

Steg 3: Politisk kollaps. Tron på att ”regeringen kommer att ta hand om dig” är borta..

Steg 4: Social kollaps. Tron på att ”samhället kommer att ta hand om dig” är borta.

Steg 5: Kulturell kollaps. Tron på att ”mänskligheten är god” är borta.

Det finns otaliga böcker som beskriver predikamentet för vår industriella civilisation, i detalj och övertygande, men de förstör effekten och får inte genomslag genom att innehålla  kontrollampor som : ”Om vi ​​inte …” och ”Vi måste …”

Den här boken är inte en av dem!  Här uppmanas läsaren att ta det för givet att kollapsen kommer att inträffa. I stället för att slösa tid på det ”vi måste göra”, beskrivs varje skede av vad kollapsen kommer att innebära och vilka anpassningar och mekanismer som visat sig effektiva för att försöka överleva kollapsens konsekvenser.

I den nya boken finns beskrivningar av varje stadium av kollapsen åtföljs av en fallstudie med detaljer över hur en framgångsrik anpassning till varje skede av kollapsen ser ut. Dmitry Orlov framhåller att han vill undvika missförstånd, och upprepar att den nya boken The Five Stages of Collapse inte är en ”inte Vi . ” -bok eller en ” Vi måste . ” -bok. Om du letar efter en bok som berättar hur man håller nio miljarder människor vid liv koldioxidneutralt, blir du besviken. Dessutom kommer denna bok sannolikt att testa gränserna för din mentala komfortzon, eftersom när du läser den, kommer att upptäcka att människor som har störst chans att överleva kollapsen inte liknar dig, varken socialt eller kulturellt. Du kanske tycker att det är svårt att hitta en gemensam värdegrund, eller att respektera dem, från början. Men titta på dig själv! Det kan hända att du inte har en chans om du förblir den du är, och att du själv skulle göra klokt i att försöka ändra din uppfattning, dina vanor och ditt beteende.

Du kanske till och med kommer att börja ta de första stegen i rätt riktning, och då har denna bok uppnått sitt syfte, avslutar Dmitry Orlov sin presentation av boken.

Boken “The Five Stages of Collapse : Survivors’ Toolkit” kommer att kunna beställas, under tre månader., direkt på Orlows blogg  Den kostar $ 18 USD exkl frakt.

 Här finns ett utdrag av boken “The Five Stages of Collapse : Survivors’ Toolkit

 

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

2 comments to De som överlever kollapsen liknar inte dig – ny bok Dmitry Orlov

MediaCreeper Creeper bloglovin Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!