Kalender

oktober 2012
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Slumpmässigt inlägg

Hur man kokar en groda.

Antal besökare

 • 17Besökare idag:
 • 86Besökare igår:
 • 734Besökare förra veckan:
 • 1786Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Don’t expect the world economy to resume its prior growth pattern after COVID-19 27 maj, 2021
  Most people seem to think that the world economy is going through a temporary disruption, caused by a novel coronavirus. As soon as COVID-19 goes away, they expect the economy will be back to normal. I think that this assessment is overly optimistic. The way I see the situation, the world economy was already having […]
 • OPEC Update, June 2021 13 juni, 2021
  The OPEC Monthly Oil Market Report for June 2021 was published this past week. The last month reported in each of the charts that follow is May 2021 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). In the charts that follow the blue line with markers […]
 • Negative energy return of solar PV in Northern Europe 16 juni, 2021
  Preface.  I once yanked this paper after huge blow back, but in the past few years, I have no reason to doubt Ferroni and Hopkirks methods, boundaries, or conclusions, so I’m putting this post back. An ERoEI of less than … Continue reading →

Inbjudan ASPO- och Oljegruppsmöte sön 21 okt kl 1600 i Stockholm

Print Friendly, PDF & Email

Mötet inleds med att Johan Landgren och Roberth Hansson berättar om sitt projekt bloggen ”Crude Oil” och arbetet med sin kommande bok. De tar också upp några tankar och diskussionsfrågor i sin presentation.Därefter forsätter Daniel Pargman studieledare på KTH att presentera ett material från en kurs, där han bland annat har haft Nate Hagens som medverkande. Hans studenter har läst mycket om oljetoppen och de har även haft som uppgift att skriva om saken. Utifrån detta kommer Daniel ge oss en fingervisning om hur långt vårt samhället har kommit i sin omställning.

Förutom dessa två presentationer kommer vi som vanligt att stämma av våra egna uppfattningar om vad som egentligen händer i vår omvärld. Det sker genom ”laget runt” om antalet närvarande tillåter detta, enligt en urgammal samtalsmodell som ger talaren en möjlighet att prata till punkt. Vi håller på till kl 1900 och platsen är Restaurang Pelikan på Söder. Anmäl dig till martin.saar@live.se
VÄLKOMNA!

Så här skriver Daniel om sina kurser:

Och jag har precis fått 50+ KTH-studenter att ”ta in” peak oil och resursproblematiken i min nya kurs om ”hållbarhet och medieteknik”. En student sa ”jag har läst här i över tre år – och så får man reda på det här *nu*…”. Underförstått att hon alltså hade velat höra det mycket tidigare.
Se vidare:
– http://dm2573-2012.blogspot.se/2012/09/lecture-4-sept-11-13-15-daniel-pargman.html
– http://dm2573-2012.blogspot.se/2012/09/lecture-6-sept-17-17-19-nate-hagens.html
– http://dm2573-2012.blogspot.se/2012/09/instructions-for-seminar-4.html
Inför seminariet (förra veckan) fick studenterna jobba med denna fråga:
Is it prudent (wise) for individuals, companies and/or societies to prepare for a future of materials and energy scarcity and/or negative economic growth – or is it just plain stupid? Why? Furthermore, if these are issues that we should care and think about, do you have any suggestions for possible implications for ICT and media (production, distribution, use, disposal)?
Although it can be difficult, you might also consider what (if any) the implications are for you in the future that you personally think we are most likely to face.

Så här skriver Oscar Kjellberg om vart vi står idag:

”Den globala ekonomiska tillväxttakten accelererade fram till mitten av 1900-talet och har sedan gradvis saktat av. Den låg som högst på 2,5 procent per år vilket motsvarar en dubblering av BNP vart 29 år.
Idag är den ekonomiska tillväxten nere i 1,25 procent per år och den minskar snabbt. Det har fått drastiska effekter på ekonomin, särskilt i kombination med att energipriserna blev allt oelastiska när vi nådde den globala oljetoppen 2006 – ökad efterfrågan innebär inte ökad produktion utan att man bjuder upp priset på den olja som säljs på oljemarknaden.

I mitten av 2000-talet var konjunkturen god, räntorna höga och energipriserna stigande. 2007 sprack det. Det blev en finansiell kris som utvecklades till en ekonomisk kris. Hela samhällskroppen reagerade starkt eftersom tillväxten inte får bli för låg. Alla vet att den kris som vi då får blir som alla krisers moder.
Det som sedan har hänt är att eliten har samlats till en rad insatser för att hålla det hela flytande tillräckligt länge för att få det bästa möjliga läget på det geopolitiska schackspelsbrädet när det hela brister ut ett öppet spel om Mellanösterns och Nordafrikas råolja.
Allt färre tror längre på vår tids berättelse om evig tillväxt. Vi går antagligen in i en lång och miserabel neråtriktad berg-och-dalbana där tillväxtoptimisterna kommer att tystna en efter en. I kampen om att forma det nya samhället kommer det också att bli en kamp om den nya berättelsen om oss och vårt samhälle.
Jag vill inte ha Hungerspelens berättelse men jag vet inte vilken berättelse jag egentligen vill ha.”

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!