Kalender

augusti 2012
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Antal besökare

 • 68Besökare idag:
 • 65Besökare igår:
 • 561Besökare förra veckan:
 • 1645Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Is the debt bubble supporting the world economy in danger of collapsing? 17 maj, 2022
  With an ever-lower cost of debt, the economy has had a hidden tailwind pushing it long between 1981 to 2020. Now that interest rates are again rising, the danger is that a substantial portion of this debt bubble may collapse. My concern is that the economy may be headed for an incredibly hard landing because […]
 • By Gaia Gardener: On Suffering 15 maj, 2022
  Buried in the comments of the last post we discussed human overshoot and what should be done about it. I proposed our goal should be to minimize suffering and that the best path to achieving this goal is awareness of Ajit Varki’s Mind Over Reality Transition (MORT) theory. My view, in summary, is that when […]
 • Why do Natural Gas & Oil cost so much? 21 maj, 2022
  Preface. Below are excerpts from U.S. House & Senate hearings where various speakers made the case that due to tight fracked gas & oil the United States had 100 or 200 or even 250 years of Energy Independence ahead.  For … Continue reading →

Mexiko's peak oil uppmärksammas i media

Print Friendly, PDF & Email

Bloggrannen Cornucopia uppmärksammar en nyhetsartikel hos CNN som tar upp Mexicos Peak Oil. Författaren till CNN-artikeln pekar bl.a. på ”statligt monopol” och ”underinvesteringar” som förklaring till den stagnerande oljeutvinningen. Det troliga är att stagnationen, åtminstone till viss del, beror på ”depletion”, säkerligen gäller detta för gigantfältet Cantarell. Detta enskilda fält har beskrivits som världens näst största efter Saudiarabiens Ghawar.

Men mot bakgrund av Peak oil så är det vettigt, både för exportörer och oss importörer att exportörerna håller ned på utvinningen frivilligt för att spara oljan i marken för framtiden, istället för att byta den mot papper vars framtida värde är osäkert. Större delen av världens oljeutvinning är just statligt ägd, inklusive Mexikos. Det gör det möjligt för Mexikos regering att göra den sortens övervägande kring sin oljeutvinning. Detta är vad jag brukar kalla ”ekonomisk peak oil” – oljeexportörerna maxar inte utvinningen eftersom de hellre sparar oljan i marken, än byter den mot papperstillgångar. Mexiko har ett handelsöverskott, inte jättestort; just nu ca 600 miljoner dollar per månad. USA’s handelsunderskott är typiskt ca 40 miljarder dollar per månad, i särklass störst i världen. Men säkerligen för Mexicos del, så är överskottet betydande, och viktigt för landets ekonomi. Mexikos historik över handelsbalansen är fluktuerande, med perioder av underskott och perioder av överskott.  Sedan år 2000 kan man se en viss korrelation med oljepriset. En stadig förbättring under 2004-2008 i överensstämmelse med det stigande oljepriset under de åren. Ett kraftigt underskott i spåren av finanskrisen 2008-2009, och en tydlig förbättring sedan dess, för tillfället med ett överskott. Mexiko’s valuta Peson har flytande växelkurs mot omvärldens valutor, och landet upplever god ekonomisk tillväxt, 5.5% för 2010. Landet producerar ca 3 miljoner fat olja per dag, ned från toppen  3.7 Mfat/dag som inträffade ca 2007, med alla flytande kolväten inräknade. Exporten är idag ca 1.5 Mfat/dag och sjunkande; toppnoteringen var ca 2 Mfat/dag.  Med dagens trend så kommer Mexiko att bli en importör av olja om ca 8 år. Mexiko’s export går till största delen till USA.

/Mats Lindqvist/ASPO Sverige/

Källor i urval:

Energy Information Administration http://www.eia.gov/

 

http://crudeoilpeak.info/mexico-peak

Wall Street Journal, http://europe.wsj.com/home-page

 

 

 

 

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...

3 comments to Mexiko’s peak oil uppmärksammas i media

 • Och varifrån ska Mexiko importera sin olja om 8 år? Knappast från USA eller Nordsjön och pumparna i Saudi är sen länge stängda! Och det lär bli allt fler länder som står inför samma dilemma, att oljan inte ens räcker för den inhemska förbrukningen än mindre för export. Varifrån ska Sverige få sin olja 2020. Just nu 51% från Ryssland. Håller nuvarande trend i sig att både Norge och Danmark upphör med sin export om 10 år, så får vi väl hoppas på Putin och vara lite mer hövliga i tonen mot honom och Ryssland. Där har utrikesminister Carl Bild varit en föregångare, men så är oxå Carl Bildt en sann oljeman, vilket vi skrivit om här på ASPO Sverige!

 • Mats Lindqvist

  Ja, detta är verligen ett dilemma… Många exportörer delar Mexikos situaiton: god ekonomisk tillväxt och en växande inhemsk efterfrågan, samtidigt som utvinningen stagnerar/sjunker. Just Saudiarabien, kan iofs upprätthålla sin utvinning på nuvarande nivå ett bra tag till , om man skall tro Aleklett, (http://aleklett.wordpress.com/2012/06/28/peak-oil-exhorts-us-to-reflect/). Och återigen, mot bakgrund av Peak Oil, varför skulle Saudiarabien vilja byta olja mot ännu mer ”papper” att samla på hög? Enda tänkbara förklaringen är att USA då inte blir lika välvilligt inställda till dem. Men trots det så har vi en utmaning framför oss… Jag gissar att runt 2015 så kommer detta kännas ordentligt. Men det är fullt möjligt att en Euro och/eller dollar-krasch förblindar oss, så att vi inte heller nu kommer att internalisera* oljeproblematiken. Den kommande finanskrisen kan mycket väl komma att skyllas på ”marknaden”, ”de giriga bankerna”, ”felkonstruerad Euro”, ”för mycket reglering”, ”för lite reglering”, eller varför inte ”klimatförändringar”.

  *internalisera = öppet erkänna ett faktum och inse att andra också öppet erkänner detta faktum, dvs att ngt blir en kollektivt accepterad sanning.

 • Parti-mätaren: Miljöpartister är de som oftast bloggar om ”Peak-Oil”. Ämnet nämns i cirka 0,39% (1 av 259) av blogginläggen från miljöpartister.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!