Kalender

juni 2012
M T O T F L S
« maj   jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Antal besökare

 • 111Besökare idag:
 • 111Besökare igår:
 • 964Besökare förra veckan:
 • 111Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Energy Is the Economy; Shrinkage in Energy Supply Leads to Conflict 9 november, 2020
  It takes energy to accomplish any of the activities that we associate with GDP. It takes energy to grow food: human energy, solar energy, and–in today’s world–the many types of energy used to build and power tractors, transport food to … Continue reading →
 • Non-OPEC July Output up by 1.2% 25 november, 2020
  A post by Ovi at peakoilbarrel Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIA’s International Energy Statistics and updated to July 2020. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia and Norway is […]
 • Offshore wind turbines: Expensive, risky, and last just 15 years 29 november, 2020
  Preface: The Department of Energy high wind penetration plans require a lot of offshore wind. But is it possible, affordable, or wise to do this? Corrosion leads to a short lifespan of just 15 years. To reduce maintenance, offshore windmills … Continue reading →

Vem tar oljan när den börjar ta slut?

Print Friendly, PDF & Email

Frågan om hur priset styr oljeanvändningen diskuterades på ett seminarium  idag.Vem blir utan olja om utbudet krymper?  Kommer samhällsviktig verksamhet bli lidande och  kan ingripanden från statligt håll komma att behövas?

Idag har Ny Teknik publicerat en artikel från seminariet som är skrivet  av Lars Anders Karlberg och den bygger på en intervju med den förre ordförande i ASPO Sverige, Gustav Krantz.

Den 21 april 2010 exploderade BP:s oljerigg Deepwater Horizon i Mexikanska bukten.

Ny teknik skriver: ”Oljepriserna har varit höga sedan backspegeln visat att tidpunkten för den maximala utvinningstakten av råolja är passerad. Den internationella energikommissionen, IEA, talar om en peakoil för råoljeproduktionen redan 2006. Sedan dess har användningen i OECD-länderna minskat med 15 procent samtidigt som den ökat i det oljeproducerande länderna.

Kina och Indien äger stora fyndigheter utanför sina lands gränser, vilket tillsammans med nationella fartyg, raffinaderier etc, garanterar den inhemska tillgången till oljeprodukter. Enligt nuvarande trend kan OECD stå inför ett halverat utbud av råolja år 2020 relativt år 2005.

Läs hela artikeln i Ny Teknik: http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3498574.ece

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

3 comments to Vem tar oljan när den börjar ta slut?

 • Oljepriserna har varit höga sedan backspegeln visat att tidpunkten för den maximala utvinningstakten av råolja är passarad. Den internationella engergikommissionen IEA talar om en peak för råoljeproduktionen redan 2006.

 • Oljepriserna har varit höga sedan backspegeln visat att tidpunkten för den maximala utvinningstakten av råolja är passarad. Den internationella engergikommissionen IEA talar om en peak för råoljeproduktionen redan 2006.

 • Aktiespararna skriver i sitt oktobernummer (nr 10 år 2010) bland annat om råolja: ” Världens i särsklass oljetörstigaste nation är USA, som i fjol svarade för mer än en femtedel, 21,7% procent, av världskonsumtionen. […] Ändå har USA faktiskt minskat sin oljekonsumtion med 10 procent sedan toppåret 2005 och ligger nu på samma förbrukning som 1997. [..] icke OECD-länder [spås stå] för hela 93 procent av den ökande konsumtionen av olja fram till 2030, enligt IEA.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!