Kalender

juni 2012
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Antal besökare

 • 56Besökare idag:
 • 183Besökare igår:
 • 1005Besökare förra veckan:
 • 3854Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

Skarpa hjärnor och klara tankar om konsekvenser av peakoil

Print Friendly, PDF & Email

Tänk vad en interpellation om PeakOil kan trigga igång!  Ett vettigt och berikande samtal om konsekvenserna av PeakOil. Dessvärre inte i Riksdagen där den borde ligga, utan på olika bloggar, där man förstått sambandet mellan energi och ekonomi och vår pågående finanskris. En ”never ending story”.

Tack Per Bolund, miljöpartiet, för att du ställde interpellationen om PeakOil till finansminister Anders Borg. Tack IT- och energiminister Anna-Karin Hatt för att du täckte upp för finansminister Anders Borg, som tydligen abdikerat från finansministerposten då enligt Hatt: ” Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på interpellationen.”

Per Bolund frågade finansministern i interpellationen om han avser att utreda hur Sveriges ekonomi skulle påverkas vid en kraftig fördyring av oljepriset vid periodvis uteblivna oljeleveranser. Per Bolund frågade också vilka åtgärder finansministern avser att vidta för att minska effekterna på svensk ekonomi av PeakOil.

Inom diskussionsforumet ”Oljegruppen” där ASPO Sverige har sina rötter initierade Bengt Eriksson en tråd ”Effekter av peak oil på svensk ekonomi”. Därefter följde några oerhört välformulerade och insiktsfulla kommentarer av Oscar Kjellberg, Mats Lindqvist och Gustav Krantz. Senaste kommentaren från Mats Lindqvist ASPO Sverige avslutas med :

 Jag tror att peak oil skulle vara ganska odramatiskt om det inte vore för att penningsystemet förutsätter ständig tillväxt. Som sagt, finanskrisen är bevis nog, för vad som händer när tillväxten försvinner. Vilka EU-länder har högst andel importerad fossil energi i sin energibalans? Grekland, Spanien, Portugal, Italien, Irland, Belgien…

Men för att ta diskussionen från början, så här skrev Oscar Kjellberg:

Nästa steg vore att de också börjar diskutera energisystemets betydelse för tillväxten i BNP och vad som händer när tillväxten blir för låg för bankindustrins kunder som ska återbetala lån med ränta.
Vi kommer säkert under ganska lång tid kunna ersätta bortfallet av konventionell olja med okonventionella energislag men det kommer att ske till priset av högre risker och ökade samhällsinsatser. Energisektorn kommer att behöva växa som andel av samhällsekonomin. Det betyder att mindre energi och arbete blir över för övriga sektorer vilket sänker deras nettoproduktion. Vi kommer att bli fattigare.

Det mest alarmerande är dock att en alltför låg tillväxttakt ger en finansiell kris som leder till en ekonomisk kris. Detta leder till en politisk kris om allmänheten börjar tro att vi befinner oss i en situation som politikerna inte kan lösa. En sådan tro kommer att bli till övertygelse när den sociala krisen växer och drabbar allt större delar av befolkningen. Om denna utveckling tillåts fortgå kommer vi att också se en kulturell kris där tilliten i samhället eroderas och folk slutar att lita till varandra och istället börjar misstro alla utom sina allra närmaste. (Dmitri Orlov har skrivit pedagogiskt om detta i Five Stages of Collapse).
De stigande energipriserna accelererade när vi nådde oljetoppen 2005. Då var räntenivåerna fortfarande höga och de disponibla inkomsterna pressades av ökande utgifter för energi och livsmedel. 2008 fick vi den väntade finansiella krisen. Ett halvår senare började den ekonomiska krisen bli uppenbar. Centralbankers och regeringars ansträngningar för att hålla uppe den generella efterfrågan gjorde det möjligt för dem att tillsammans med media skapa en bild av att krisen kunde lösas.
De inbyggda svagheterna i Eurozonen blev nästa fokus. Folk har sett vad som har hänt på Island och hos de svaga länderna i Euroområdet samtidigt som insikten om att marknadskrafterna inte kommer att leda till en lösning av energifrågan. Hanteringen av Greklands statsfinansiella, ekonomiska och sociala kris har antagligen lett till att svenskars misstro till politikernas möjlighet att hantera situationen nu börjar oroa även svenska politiker.
Kanske avstod finansministern att svara på frågan därför att han vet att han inte kan göra något för att dämpa denna växande misstro. Genom att ignorera frågan kan han möjligen undvika att misstron växer snabbare.

Läs samtliga kommentarer på Oljegruppen: http://www.meetup.com/oljegruppen/messages/boards/thread/23732272

Kjell Aleklett har också skrivit en kommentar på Aleklett`s Energimix, då han var omnämnd i Per Bolunds interpellation. https://aleklett.wordpress.com/2012/06/01/interpellations-debatt-om-peak-oil-i-riksdagen-2/

Per Bolunds interpellation: https://aleklett.wordpress.com/2012/05/08/interpellation-om-peak-oil-i-sveriges-riksdag/

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...

2 comments to Skarpa hjärnor och klara tankar om konsekvenser av PeakOil

 • Intressant! Peak Oil -bollen rullar vidare!

 • NORDEA HAR TVINGATS LÅNA MED STATSGARANTI Nordea har tvingats finansiera sig med hjälp av den danska statsgarantin. Nordea har dessutom tvingats be alla sina aktieägare om mer pengar i en stor nyemission, precis som under den förra bankkrisen 1987 – 1993. Nordea har också tagit nödlån i Riksbanken till låg ränta, och ”boostat” sitt eget räntenetto med mellanskillnaden.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!