Kalender

juni 2012
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Antal besökare

 • 26Besökare idag:
 • 86Besökare igår:
 • 635Besökare förra veckan:
 • 1126Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How the World’s Energy Problem Has Been Hidden 4 maj, 2021
  We now live in a strange world filled with half-truths, not too different from the world of the 1930s. US newspapers leave out the many stories that could be written about rising food insecurity around the world, and even in the US. We see more reports of conflicts among countries and increasing gaps between the […]
 • January Non-OPEC Oil Production Climbs Again 8 maj, 2021
  A guest post by Ovi at peakoilbarrel Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to January 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is […]

Inte ens FN bryr sig om Peakoil

Print Friendly, PDF & Email

Denna tystnad är ytterst förvånande då organisationen är en av de mest inflytelserika internationella organisationer som finns globalt. FN påverkar internationell politik bl a genom IPCC – klimatförändringarna, Population Council – befolkningstillväxten och FAO – jordbruks- och livsmedelsproblematiken. Historiskt har FN studerat och publicerat otaliga rapporter om tillståndet i världen. FN har som en ”Non Govermental Organisation” NGO, https://en.wikipedia.org/wiki/Non-governmental_organization, kunnat belysa och integrera faktorer i sina bedömningar och rapporter, som ofta ignoreras eller underskattats av enskilda regeringar. Trots sin ställning tiger fortfarande FN still om konsekvenserna av Peakoil som mer än något annat är en global ödesfråga. 

Organisationen ASPO bildades för 10 år sedan, för att sprida information och fakta om en nära förestående brist på olja, som kommer att få förödande konsekvenser för vår välfärd och livsstil. Med mindre mängd olja och annan fossil energi riskerar vårt nuvarande ekonomiska system som bygger på tillväxt och förutsätter mer energi, att börja hacka och i förlängningen kollapsa. Sakta men säkert har denna dystra globala framtidsbild och ödesfråga vunnit terräng och börjat uppmärksammas av politiker och media. Dock inte av FN!

Varför ignorerar FN:s klimatpanel IPCC de geologiska begränsningarna som finns för utsläpp av växthusgaser vid förbränning av olja, gas och kol. Både ASPO och forskningen vid Globala Energisystem i Uppsala har genom vetenskapliga studier visat att IPCC:s värsta scenarier är helt orealistiska. Sanningen är att det finns helt enkelt inte tillräckligt med fossila energi på jorden för att de ska kunna inträffa.

Varför reagerar inte FN på vad som kommer att hända i världen, när priserna på olja stiger och tillgången på olja minskar globalt?

Hur kan FN:s Population Council helt sonika bortse från konsekvenserna av mindre mängd energi, främst olja, och dolt förutsätta business as usual och plädera för ständig ekonomisk tillväxt fram till 2050 med fortsatt befolkningsökning, bättre sjukvård, flera barn i skolbänken och expanderande städer?

Varför har inte FN agerat då peakoil kommer att förändra bilden totalt för livsmedelsförsörjning i världen? FN har i fler rapporter visat på nödvändigheten av att minska mängden flytande fossil energi, t ex diesel, i jordbruket. Man har också erkänt att biobränslen driver upp priset på mat för världens svältande befolkning, en miljard människor. Samtidigt har FN misslyckats med att förstå vidden av brist på olja och högre priser på olja och mer biobränslen, som kommer att resultera ytterligare flera miljarder svältande människor.

Läs hela inlägget: Why doesn’t the UN take peak oil into account? av Sharon Astyk. Ursprungligen publicerat på ASPO USA: http://www.energybulletin.net/stories/2012-06-04/commentary-why-doesn%E2%80%99t-un-take-peak-oil-account

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

1 comment to Inte ens FN bryr sig om Peakoil

 • I en rapport som är en del av den nya sanktionlagen fann Energy Information Administration (EIA), en oberoende arm av den amerikanska energidepartementet, att Saudi Arabien har pumpat mer olja.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!