Kalender

juni 2012
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Antal besökare

 • 119Besökare idag:
 • 141Besökare igår:
 • 980Besökare förra veckan:
 • 1098Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Inte ens FN bryr sig om Peakoil

Print Friendly, PDF & Email

Denna tystnad är ytterst förvånande då organisationen är en av de mest inflytelserika internationella organisationer som finns globalt. FN påverkar internationell politik bl a genom IPCC – klimatförändringarna, Population Council – befolkningstillväxten och FAO – jordbruks- och livsmedelsproblematiken. Historiskt har FN studerat och publicerat otaliga rapporter om tillståndet i världen. FN har som en ”Non Govermental Organisation” NGO, https://en.wikipedia.org/wiki/Non-governmental_organization, kunnat belysa och integrera faktorer i sina bedömningar och rapporter, som ofta ignoreras eller underskattats av enskilda regeringar. Trots sin ställning tiger fortfarande FN still om konsekvenserna av Peakoil som mer än något annat är en global ödesfråga. 

Organisationen ASPO bildades för 10 år sedan, för att sprida information och fakta om en nära förestående brist på olja, som kommer att få förödande konsekvenser för vår välfärd och livsstil. Med mindre mängd olja och annan fossil energi riskerar vårt nuvarande ekonomiska system som bygger på tillväxt och förutsätter mer energi, att börja hacka och i förlängningen kollapsa. Sakta men säkert har denna dystra globala framtidsbild och ödesfråga vunnit terräng och börjat uppmärksammas av politiker och media. Dock inte av FN!

Varför ignorerar FN:s klimatpanel IPCC de geologiska begränsningarna som finns för utsläpp av växthusgaser vid förbränning av olja, gas och kol. Både ASPO och forskningen vid Globala Energisystem i Uppsala har genom vetenskapliga studier visat att IPCC:s värsta scenarier är helt orealistiska. Sanningen är att det finns helt enkelt inte tillräckligt med fossila energi på jorden för att de ska kunna inträffa.

Varför reagerar inte FN på vad som kommer att hända i världen, när priserna på olja stiger och tillgången på olja minskar globalt?

Hur kan FN:s Population Council helt sonika bortse från konsekvenserna av mindre mängd energi, främst olja, och dolt förutsätta business as usual och plädera för ständig ekonomisk tillväxt fram till 2050 med fortsatt befolkningsökning, bättre sjukvård, flera barn i skolbänken och expanderande städer?

Varför har inte FN agerat då peakoil kommer att förändra bilden totalt för livsmedelsförsörjning i världen? FN har i fler rapporter visat på nödvändigheten av att minska mängden flytande fossil energi, t ex diesel, i jordbruket. Man har också erkänt att biobränslen driver upp priset på mat för världens svältande befolkning, en miljard människor. Samtidigt har FN misslyckats med att förstå vidden av brist på olja och högre priser på olja och mer biobränslen, som kommer att resultera ytterligare flera miljarder svältande människor.

Läs hela inlägget: Why doesn’t the UN take peak oil into account? av Sharon Astyk. Ursprungligen publicerat på ASPO USA: http://www.energybulletin.net/stories/2012-06-04/commentary-why-doesn%E2%80%99t-un-take-peak-oil-account

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

1 comment to Inte ens FN bryr sig om Peakoil

 • I en rapport som är en del av den nya sanktionlagen fann Energy Information Administration (EIA), en oberoende arm av den amerikanska energidepartementet, att Saudi Arabien har pumpat mer olja.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!