Ekonomi - Energi - Sociologi

Peak oil interpellationer i Riksdagen

Print Friendly, PDF & Email

Per Bolund (MP) gör en interpellation om ”Effekter av peak oil på svensk ekonomi” 2011/12:355 till finansminister Anders Borg (M)Detta efter att Expertgruppen för miljöstudier har tagit fram en rapport av Øysten Noreng, ”Peak Oil – En ekonomisk analys”. Expertgruppen för miljöstudier, rapport 2012:2. i vilken han i stort sätt förnekar Peak Oil och vi inte behöver oroa oss i onödan.

Det är bra att frågan kommer upp men jag tror inte vi ska dra för stora växlar på detta. Politiker är experter på prata om annat än den konkreta frågan.

Det skulle passa att nämna Robert Trivers som är evolutionsbiolog har skrivit en bok ”Deceit and self-deception. Fooling yourself the better to fool others” om bedrägeri och självbedrägeri.
Det sistnämnda är rätt intressant och rätt aktuellt i dagarna efter att ha lyssnat på Øystein Noreng och hans rapport om Peak Oil i Rosenbad. I en debatt med motsatta argument finns så väljer han att lyssna på sådant som passar hans åsikt. Det var rätt tydligt när frågan kom om rapporter från US Army och speciellt den från Bundeswehr. Han pratade sedan om amerikansk bilar och energiskatter, ingenting om den rapporterna. Antingen kände han inte den eller så passar den inte in i hans världsbild bild.

Som Robert Trivers skriver om ekonomi, att ju mer socialt innehåll som finns desto långsammare utvecklas vetenskapen, främst beroende på större möjligheter till bedrägeri och förljugenhet.

Trivers slutsatts är att vi bedrar oss själva för att bättre kunna bedra andra.

”Sometimes people dont want to hear the truth because they dont want their illusions destroyed.” – Friedrich Nietzsche

Interpellationer – riksdagen.se.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

One comment on “Peak oil interpellationer i Riksdagen

  1. Jag tror inte att vare sig våra eller andra Europeiska länders politiker är omedvetna om peakoil. De stödde ju ockupationen av Libyen och mordet på Gaddafi. De säljer och bygger vapenfabriker i Saudiarabien, de hjälper USA med förberdelserna för invationen av Syrien och senare Iran. Frågan är väl varför de så enträget försöker dölja det.

Comments are closed.