Kalender

mars 2012
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Slumpmässigt inlägg

Peak oil och befolkning.

Antal besökare

  • 67Besökare idag:
  • 71Besökare igår:
  • 647Besökare förra veckan:
  • 1322Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

  • How the World’s Energy Problem Has Been Hidden 4 maj, 2021
    We now live in a strange world filled with half-truths, not too different from the world of the 1930s. US newspapers leave out the many stories that could be written about rising food insecurity around the world, and even in the US. We see more reports of conflicts among countries and increasing gaps between the […]
  • January Non-OPEC Oil Production Climbs Again 8 maj, 2021
    A guest post by Ovi at peakoilbarrel Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to January 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is […]

Kinas handelsbalans negativ i februari

Print Friendly, PDF & Email

Flera nyhetsmedia, bl.a. Financial Times, rapporterade häromveckan att Kina uppvisat handelsunderskott för februari månad. Kina har under många år uppvisat stort handelsöverskott, en ordning som bestått bl.a. tack vare att den kinesiska valutan varit knuten till US-dollarn.  Under februari månad redovisades dock ett underskott i utrikeshandeln på 31.5 miljarder dollar. Det är en betydande siffra, i årstakt motsvarar siffran ett underskott på ca 380 miljarder dollar. Så sent som 2010 var Kinas överskott 199 miljarder dollar. Det är en dramatisk förändring, om det skulle visa sig att den är bestående. Den inhemska kinesiska efterfrågan har vuxit snabbt de senaste åren, samtidigt som ekonomin i omvärlden bromsar in, vilket har drabbat den kinesiska exporten negativt. Samtidigt importerar Kina mer olja och andra råvaror än någonsin. Kinas oljeimport är nu i storleksordningen 6 miljoner fat / dag, räknat på 110$/fat motsvarar detta ett värde av 19 miljarder dollar per månad. Råoljepriset är för närvarande ca 125$/fat (Nordsjöolja, ”Brent”). Ökningstakten i Kinas oljeimport är häpnadsväckande: 2008 importerade Kina ca 4.4 miljoner fat per dag, nu är siffran alltså uppe i ca 6 miljoner fat/dag.

/Mats Lindqvist ASPO Sverige
__________________

Antal lästa gånger: 26
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!