Kalender

januari 2012
M T O T F L S
« Dec   feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Antal besökare

 • 33Besökare idag:
 • 85Besökare igår:
 • 711Besökare förra veckan:
 • 2771Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Fossil Fuel Production Is Reaching Limits in a Strange Way 15 oktober, 2020
  Strangely enough, the limit we seem to be reaching with respect to fossil fuel extraction comes from low prices. At low prices, the extraction of oil, coal, and natural gas becomes unprofitable. Producers go bankrupt, or they voluntarily cut back production in an attempt to force prices higher. As the result of these forces, production […]
 • EIA’s Electric Power Monthly – September 2020 Edition with data for July 24 oktober, 2020
  A Guest Post by Islandboy The EIA released the latest edition of their Electric Power Monthly on September 24th, with data for July 2020. The table above shows the percentage contribution of the main fuel sources to two decimal places for the last two months and the year 2020 to date. The Table immediately above […]
 • Why we need more women leaders 27 oktober, 2020
  Preface. Hector Garcia makes the case that women make better leaders in an excerpt from his book below. His conclusion is that “scientific literature shows that when women are allowed greater political and economic power, which is inseparable from the … Continue reading →

Tidigare IEA-medarbetare: oljeutvinning börjar sjunka mellan 2015 och 2020.

Print Friendly, PDF & Email

Den franske frilansjournalisten Matthieu Auzanneau intervjuade nyligen en tidigare medarbetare hos IEA, Olivier Rech. IEA är OECD’s energiavdelning och är den officiella informationskälla som bl.a. Sveriges regering m.m. förlitar sig på. Monsieur Rech uppgav i intervjun att han bedömer att oljeutvinningen ligger på sitt maximum nu, och han väntar sig se sjunkande utvinning någon gång mellan 2015 och 2020.  Rech tror att det kommer att bli en spänd situation redan 2013-2015. Detta avviker tydligt från de siffror som IEA officiellt uppger. Olivier Rech lämnade IEA 2009, och arbetar idag inom kapitalförvaltning. Här när den kompletta intervjun: http://www.theoildrum.com/node/8797#more

/Mats Lindqvist, ASPO Sverige

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

5 comments to Tidigare IEA-medarbetare: oljeutvinning börjar sjunka kort efter.

 • Per Elgestrand

  Inte för att jag litar särskilt mycket på en person som ägnar sig åt kapitalförvaltning men det Rech säger är väl ingen nyhet, förr eller senare börjar det strama. Det är alltså dags att se till att ingen spänd situation uppstår i Sverige. Vi bör snarast öppna en urangruva i Jämtland, bygga ett antal mindre kärnreaktorer, typ 100-200 MW termisk effekt, som ersättning för bioenergiverken och i stället tillverka metanol av biomassan. Värmlandsmetanol vet hur man gör, de kanske börjar bygga sin anläggning i år för drift 2015 och kommer ersätta ungefär en procent av de fossila bränslena. Tysk teknik ger oss möjlighet att tillverka svenskt fordonsbränsle av svensk förnybar råvara i Sverige. Det är bra.

 • Planerar värmlandsmetanol att förgasa med luft eller rent syre?

  En möjlig utveckling för biomasseförgasningen är att genom elektrolys nattetid göra vätgas och syrgas av billig el och sedan använda vätgasen i bränslesyntesen och syrgasen i förgasningen.

  Små reaktorer skulle kunna placeras i bergrum vilket ger väldigt bra fysiskt skydd för dem.

 • Rolle

  Per Elgestrand !

  Uranhalten i Jämtland är ca:160 ppm. Enligt några forskare
  på MIT som har studerat frågan uranhalt kontra nettoenergitillskott
  så går break-even runt 160 ppm. Uranet i Jämtland kommer därmed inte att kunna lämna något energinetto.

  Vad jag förstår så är det främst uranet i Billge med dess uranhalt på 300 ppm som det kan löna sig att utvinna ur energisynpunkt.

 • Rolle

  Per Elgestrand !

  Uranhalten i Jämtland är ca:160 ppm. Enligt några forskare
  på MIT som har studerat frågan uranhalt kontra nettoenergitillskott så går break-even runt 160 ppm. Uranet i Jämtland kommer därmed inte att kunna lämna något energinetto.

  Vad jag förstår så är det främst uranet i Billinge med dess uranhalt på 300 ppm som det kan löna sig att utvinna ur energisynpunkt.

 • Per Elgestrand

  Billingen kan vi börja med. Men jag skrev Jämtland eftersom jag läst om det australiska företaget som provborrar där uppe, med hyggliga resultat. Men ännu bättre prov har man fått upp i Arvidsjaur. Aura Energy heter företaget.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!