Kalender

november 2011
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Slumpmässigt inlägg

KunstlerCast

Antal besökare

 • 141Besökare idag:
 • 206Besökare igår:
 • 1522Besökare förra veckan:
 • 4211Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Our Energy Problem Is a Quantity Problem 30 maj, 2018
  (This post consists of a short overview article I recently wrote for Transform, a magazine for Environment and Sustainability Professionals, plus six related Questions and Answers.) Reading many of today’s energy articles, it is easy to get the impression that our … Continue reading →
 • The Beast From The East, coal, gas and the UK 17 juni, 2018
  In late February 2018 high pressure over the North Atlantic and low pressure over the Mediterranean combined to generate a strong easterly airflow that brought Siberian temperatures to Western Europe, increasing heating demand to the point where there was a shortage of natural gas. The outcome was an increase in UK coal generation, partly because […]

Vi befinner oss i en nollsummevärld.

Print Friendly, PDF & Email

Det sa Jeff Rubin på ASPO-konferensen i Washington DC i början av november 2011. Han beskrev också hur vi kom ur oljechocken 2008, tack vare de största finanspolitiska stimulansåtgärderna under hela efterkrigstiden.
Det enda hoppet att kunna betala tillbaka dessa enorma skulder vi dragit på oss är med ökad tillväxt. En tillväxt som dessvärre lyser med sin frånvaro, eftersom vi är tillbaka på ett oljepris på 100 dollar per fat, utan tillväxt.

Den nuvarande oljekrisen är inte en chock, enligt Rubin – det är den nya verkligheten. Han räknar med hög arbetslöshet, stängda nationsgränser, minimala statliga stimulanspaket och sänkta offentliga utgifter. En värld utan ständig ökad oljeförbrukning är en värld utan tillväxt. Om Kina får en fortsatt ekonomisk tillväxt (och det tror han ) så sker det på bekostnad av USA:s och OECD:s ekonomier, som då måste krympa. Kort sagt: Vi befinner oss i en nollsummevärld.

Dag 2 inleddes med Robert Hirsch, författare till Hirsch-rapporten från 2005. Han  konstaterade att vi inte har ett energiproblem på kort sikt, utan vi har problem att få fram flytande bränslen. På längre sikt menade Hirsch att förnybar energi är lösningen.
Den nuvarande oljeproduktionen, som legat på en platå sen 2004, kommer att falla inom 1-4 år. Rob Hirsch tror att ransonering kommer att bli svårt att genomföra och ser framför sig en lösning, där gasformiga bränslen görs flytande (X-to liquids). Idag har vi investerat och låst fast oss i maskiner, utrustning och en infrastruktur som kräver flytande bränslen. Däremot tror Rob Hirsch att elektrifiering av transporterna är en långsiktig lösning.

Vi kommer att få uppleva samma oljechock som 1973 och 1979 tillsammans med panik, varubrist, inflation, lågkonjunktur och arbetslöshet. När konsekvenserna av peakoil/oljetoppen sjunker in i medborgarnas medvetande kommer klimatförändringarna att blekna bort i betydelse för många människor.

Robert Rapier som skriver i  R Squared Energy Blog gav sin syn på energisituationen i världen. Vi ligger kvar på en produktionsnivå på 85 milj fat per dag vilket inkluderar alla flytande bränslen inkl etanol, NGL shaleolja, mfl. Han noterar att för de flesta människor finns inte peakoil i sinnevärlden och att de flesta tror att det finns en lösning ”därute”.

EROEI-faktorn blir allt sämre globalt för alla fossila bränslen. Många biobränslen har endast en EROEI omkring 2:1 och kommer därför aldrig kunna ersätta oljan. Rapier tror att CO2-utsläppen kommer att öka pga av stor efterfrågan på olja och andra fossila bränslen i utvecklingsländerna.

Ken Zweibel är chef för George Washington University Solar institutet. Han har arbetat med solceller i 30 år. Solen är en enorm resurs menar han, därför är solceller och elektrifieringen av transporter en del av vår långsiktiga lösning. Enligt Ken, har moderna PV-system en återbetalningstid på 1 till 2 år enligt EROEI-beräkningar. Med tanke på att solcellernas effekt försämras så långsamt, kan dagens solpaneler fungera i mer än 50 år. En stor fördel med solceller jämfört med andra system är de mycket låga drift-och underhållskostnaderna, som kan vara så låga som 1 cent/kWh.

Wes Jackson från The Land Institute var huvudtalare under dag 2. Han riktade uppmärksamheten på en annan icke-förnybar resurs som ofta tas för given: ”Marken är viktigare än olja”, sade han, och betonade att: ”Den dagen kommer när vi tvingas sluta behandla jorden som skit.”
Enligt Jackson är ett av problemen med det moderna jordbruket den höga energiförbrukning som bl a förstör de kulturella familjebanden genom att antalet personer som driver ett jordbruk minskar. Han tror man måste vara med från barnsben för att kunna driva ett jordbruk.
På Land Institute försöker de förhindra storskalig erosion av matjorden i jordbruket genom att utveckla perenna/fleråriga grässorter så att fälten inte behöver plöjas. Gräs står för 70% av människors kalorier, i första hand ris, vete och majs. Land Institute har utvecklat, en flerårig vetesort ”Kernza” vars rötter är 10 gånger större än ettåriga sorter. Nu arbetar de på att ta fram fleråriga sorter för solrosor, ris och majs m fl.

Wes menar att vårt nuvarande kemikaliejordbruk är det största hotet mot biologisk mångfald. Och att vi borde titta på markens organismer och hela ekosystemet efter lösningar.
Han tror att vi kan bygga ett jordbruk som är mer liknar ett naturligt ekosystem om vi kunde få bort de institutionella hinder som bromsar den utvecklingen.

En sammanfattning av dagen:
-Den nuvarande oljekrisen är inte en chock – det är den nya verkligheten.
-Energieffektivitet är nästa stora investeringsobjekt.
-Solenergin är en enorm resurs – Sätt igång!
-Ingenting är mer värdefullt än ”Negawatt”.
-Peak Oil är starkt kopplad till fattigdom. Liksom socialtjänsten förskjuts inriktningen från att fördela överflöd till att hantera knapphet.
-Matjord är en icke-förnybar resurs.

Hela konferensen Peak Oil-Energy-The Economy, Truth in Energy finns på The Oil Drum: Dag 1 och  Dag 2

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (6 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

6 comments to Vi befinner oss i en nollsummevärld.

 • ”av det som odlas i USA är korn” En liten felöversättning, corn är majs.
  0  0
 • Jag antar att det mesta av den globala kris som idag utspelar sig framför våra ögon har precis detta som bakgrund. Den politiska eliten talar hela tiden om ”tillväxten” som ska lösa de ekonomiska problemen. Senast vi försökte fördela knapphet i större skala var väl under Andra världskriget. Det gick väl hyfsat bra den gången. Idag är fallhöjden så mycket större och beredskapen i princip obefintlig. Läget är i sanning dystert.
  0  0
 • Hej Bo!
  Ungefär så uppfattar jag oxå vår nuvarande situation. I grunden behöver vi omdefiniera vad som ger livet mening att leva. Är det att få ”shoppa loss” eller finns det andra grundläggande värden?
  0  0
 • Bo Zackrisson! ”Läget är i sanning dystert”, säger du. Kan man inte se det tvärtom? Blir inte den nu pågående upplösningen av Industrialism – Kapitalism – Konsumism, som kommer att utmynna i ofrånkomlig totalkrasch för dessa livsfientliga, allt liv dödande ”trehövdade siamesiska trillingar”, den största gåva mänskligheten kan få, oavsett önskad eller oönskad?

  Problem? Förvisso! Men i grunden angenäma. Människan ”slungas under buller å bång” ut ur slaveriet under Penningens själsdestruerande tortyrkammare – in i ett liv av värdighet, självrespekt, ansvarstagande, återtagen moral, etiska fullvärdiga värderingar, omtanke om barn och efterkommande och JORDEN, alltså ett liv i återtagande av sin fulla MÄNSKLIGHET, sin rätt att vara MÄNNISKA – UTAN ATT BEHÖVA SKÄMMAS FÖR DENNA BENÄMNING , som NU!!!
  0  0
 • Vår nuvarande gigantiska globala skuldbubbla har byggts upp under 40 år. Inkomsterna från finansmarknaderna har stigit från 4 % till 40 % av BNP. Den reala ekonomin har fått en kraftig slagsida som måste återställas. Alla sitter i samma båt EU, USA, Kina och hela världen kommer att drabbas.
  0  0
 • Terrific article it will come in handy
  0  0
MediaCreeper Creeper bloglovin Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!