Kalender

november 2011
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Antal besökare

 • 48Besökare idag:
 • 118Besökare igår:
 • 956Besökare förra veckan:
 • 166Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

Oljeimporten knäcker USA:s ekonomi

Print Friendly, PDF & Email

Igår passerade USA:s statsskuld 15000 miljarder dollar. Det är en ökning med 45 % bara under Obamas tid som president. Och USA närmare sig med stormsteg det maximala underskott som kongressen godkänt. USA:s skenande underskott och miserabla ekonomi har de senaste månaderna kommit i skymundan av EURO-krisen inom EU. Men snart startar en ny förhandlingsrunda i hopp om att kunna spä på underskottet ytterligare, för att kunna rulla ekonomin vidare några månader eller ett halvår till, innan…. ?

Samtidigt stiger kostnaderna för att importera olja. Och tidigare erfarenheter, bl a från 2008, visar att ett importpris runt 100 dollar per fat hotar amerikansk ekonomi.

Den amerikanska ekonomin har bara fått en tillfällig andhämtningspaus genom att statsskulden tillåtits öka, men problemen kvarstår. Det går inte att i längden klara av ett galopperande underskott av statsskulden genom mer skulder. Men vilka alternativ finns när allt större andel av budgeten går till import av olja?

Jo, att producera sin egen olja!

Och det är precis vad finansmannen och miljardären T. Boone Pickens hävdar i en aktuell TV-intervju i CNBC från den 16 november. Men hur många har inte insett och påstått detta tidigare!

We need to get off OPEC oil now, and we have the resources to do it, says T. Boone Pickens. Things are going fall apart in the Middle East, and soon. Saudi Arabia is on the brink, and at 9.7M bpd in production, if they come off line we’ll be looking at oil prices around $300 – $500 a barrel. That risk, plus the trillions of dollars in cost savings we would get from pulling our military forces out of the region, Pickens says, more than justifies ramping up our own production at home. Citat från bloggen Seeking Alpha, MARKET CURRENTS. real-time news and commentary for investors.

Det är mycket som Mr Pickens säger och påstår, i denna TV-intervju i CNBC, som man kan undra över. Visst ingen tror väl att Saudi för all framtid kommer att kunna exportera olja till USA. Om det har med kungens ålder 85 år att göra, kan man fråga sig.
Och visst borde USA göra sig kvitt OPEC, som skär guld med täljknivar tack vare USA:s hunger efter olja.

Det är också korrekt att Saudi behöver ett exportpris på 94 dollar per fat, för att ratta runt ekonomin i landet och detta tär på USA:s ekonomi. Ett oljepris över 100 dollar under lång tid har visat sig förödande för alla ekonomier. När kostnaden för oljeimporten överstiger 8 % av BNP är gränsen nådd, ekonomin mår dåligt och börjar krackelera och riskerar att kollapsa.

Finansmannen T. Boone Pickens optimistiska syn på USA:s möjlighet att själva producera olja är just amerikansk. Vill man så går det!. Men hur trovärdigt är detta? Och hur trovärdig är T Boone Pickens? Antar att oljan som ska rädda USA är unconventional oil m a o shalegas och tjärsand. Allt tyder på att shalegasexploateringen enbart är ett börsrally och fortsätter så länge det pumpas in nytt kapital i verksamheten. Fortfarande tjänar man inga pengar på själva utvinningen  trots att man plockat de lägst hängande frukterna först. Detta har flera skrivit om bl a en artikel i Energy Bulletin: Selling Oil Illusion- American Style. Ursprungligen publicerad av Chris Martensson.

Pickens utspel och optimism ser jag mer som ett sätt att få ytterligare kapital för att hålla igång en från början dödsdömd shalegasutvinning i USA. EROEI:n är dessvärre alldeles för låg.

Maximum Energi Return On Energy

Det krävs alldeles för mycket energi för att få fram flytande bränsle ur skiffern.
Men att få fram flytande bränsle verkar vara det primära målet, oavsett kostnad och energikvalitet. Det var också Rob Hirsch budskap på ASPO-konferensen i förra veckan. Det råder inte någon allvarlig energibrist just nu, men bristen på flytande bränsle är allvarlig, sa Rob Hirsch.
Och hur länge kan denna tveksamma utvinning av ”unconventional oil” fortsätta, där lönsamheten är skriven i stjärnorna?

 Bloggen Osunt har också skrivit om börsbluffen skifferolja.New York Times skriver oxå om skiffergas och dess tveksamma framtid

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

5 comments to Oljeimporten knäcker USA:s ekonomi

 • Dödsryckningar inifrån I-världens, Kapitalismens och Konsumismens pågående upplösning gestaltas så fort ngn yeankare öppnar truten. Förresten, dödsryckningar av samma orsaker känns, närmast som jordskalv, inifrån EU också. Och från Sveriges regering OCH Opposition!!!

 • Ja det skälver, nu gäller det att rädda friheten inklusive rätten för alla människor att handla fritt med varandra och skapa marknader.

 • Hej Magnus! Det känns onekligen som om vi lever lite på lånad tid. Hur länge ska trixandet och fixandet hålla igång vårt ekonomiska system? Som trots allt bygger på billig flödande energi och billigt kapital. ”Rätten för alla människor att handla fritt med varandra” som du skriver bygger dessvärre på god tillgång på det som kommer att bli brist på.

 • Tobias Wallin

  Rätten för alla människor att handla fritt med varandra som stapelvaror, eller?

 • Att man kan handla utan att lagar eller maffia förbjuder det innebär inte rätt till gratis frakt. Oavsett hur dyra bränslena blir gör friheter inklusive ekonomiska friheter nytta för människors möjligheter att göra så gott de kan. Börjar man reglera allt slutar det med att bara de stenrika och de som bestämmer över reglerna kan styra sin egna liv.

  Och ja vi lever på lånad tid, det gäller att investera klokt medan det finns tid och odla både kulturer och marknader för att göra förändringen så behaglig som möjligt.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!