Kalender

november 2011
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Antal besökare

 • 48Besökare idag:
 • 118Besökare igår:
 • 956Besökare förra veckan:
 • 166Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

NOG seminarium om Energipriser

Print Friendly, PDF & Email

En av de mäktiga drivkrafterna bakom de globala energi- och råvarupriserna är svängningarna i världskonjunkturen. Om detta handlar ett seminarium som NOG arrangerar den 30 november. 

Energipriser i en oberäknelig värld

Detta illustreras väl av de stora svängningarna i oljepriset. Från en pristopp på nära 150 dollar/fat i mitten av 2008 sjönk priset snabbt ner till ca 60 dollar/fat på våren 2009. Parallellt med tecknen på ekonomisk återhämtning ökade priset fram till våren 2011 till ca 120 dollar/fat. Nu är osäkerheten genuin om den fortsatta ekonomiska utvecklingen i världen. Hur ska förtroendet för ekonomisk tillväxt och stabilitet på världens finansmarknader repareras, inte minst med tanke på den skuldbörda flera länder i Europa befinner sig i? Kommer vi på nytt få se en period med kraftigt sjunkande oljepriser?

Oljepriset påverkas samtidigt dels av att oljetillgången på längre sikt inte kommer att kunna möta en marknad med fortsatt växande efterfrågan, dels av oron för politiska kriser. Den nödvändiga övergången till andra energislag leder sannolikt också till att framtidens energipriser drivs uppåt. Miljöskäl talar för att övergången måste gå fort. Allt detta försöker de finansiella marknaderna fånga i strategier för investeringar och åtgärder för prissäkring.

NOG inbjuder till ett seminarium där vi kommer att diskutera sambandet mellan energipriser och den ekonomiska utvecklingen. Några av de frågeställningar som seminariet vill söka svaren på är:

 

 • Kopplingen mellan tillgång till billig energi och ekonomisk tillväxt i ett historiskt perspektiv.
 • Hur verkar oljeprisets drivkrafter idag och i ett medellångt perspektiv?
 • Hur påverkas den ekonomiska utvecklingen på längre sikt i ett scenario med stigande energipriser? En fråga som är tänkt att belysas ur både industri- och utvecklingsländernas perspektiv.
 • Vilka incitament behövs för omställning i större skala mot förnybara energislag? Är höga energipriser tillräckligt?

Talare:
Björn Lindahl, Journalist, Svenska Dagbladet
Thina Margerete Saltvedt, Analytiker, Nordea, Oslo
Anders Wijkman, Stockholm Environment Institute, Tällberg Foundation

Seminariet är kostnadsfritt. Anmälan görs via länken anmalan(at)nog.se senast måndagen den 28 november

Datum: Onsdagen den 30 november, 2011; 09:30-12:30

Plats: ÅF’s huvudkontor, Frösundaleden 2A, Stockholm

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!