Kalender

november 2011
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Antal besökare

 • 87Besökare idag:
 • 124Besökare igår:
 • 978Besökare förra veckan:
 • 693Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Dr. Tom Murphy’s Infinite Growth with a Finite Brain 5 december, 2023
  Physicist Dr. Tom Murphy is one of the most aware and smart people I know of. He’s also a wise man that cares about things that matter, and tries to set a good example with his lifestyle. I’ve followed and learned from Dr. Murphy for 15 years, and have watched him grow through stages: https://dothemath.ucsd.edu/2023/12/confessions-of-a-disillusioned-scientist/ […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

Gör dig av med Euron innan den kollapsar, säger irländsk finansexpert

Print Friendly, PDF & Email

Den irländske finansexperten Eddie Hobbs uppmanar EU-medborgarna att göra sig av med sina Euro, eftersom valutan kommer att kollapsa. Det är bättre tömma sina konton och att köpa guld eller australiska dollar till exempel. Irländska TV 3 intervjuade Eddie Hopps om hur han ser på framtiden för Euron i samband med Berlusconis avgång och Italiens prekära finansiella situation. Och det var ord och inga visor.

Den optimistiska utgången är att eurozonens stödfond EFSF fylls på, ECB börjar trycka pengar, tillväxten tar fart igen och allt rullar igång som vanligt med en fortsatt tillväxt. Men den utvecklingen tror inte Eddie Hopps ett dugg på. Lyssna på intervjun med Eddie Hopps.

Det är exakt samma mönster som håller på att hända nu som tidigare hände i Irland, Portugal och Grekland. Att man börjar prata om landets goda ekonomi och goda förutsättningar att klara av problemen. Samtidigt börjar bankerna knäa och behöver mer kapital för att täcka underskotten och så rullar karusellen  igång. Känns bilden bekant?

Kapitalet flyr nu Italien och det blir allt svårare att omsätta italienska statsobligationer, ingen vill investera, samtidigt som räntan stiger. En fjärdedel av EU:s statsobligationer är italienska. Eddie Hopps menar att bankerna inte kommer att klara av sina skulder som då drabbar andra banker inom Euro-systemet. Så här har länderna inom EU lånat av varandra.

Problemet är att EU måste erkänna att det inte går att klara av underskotten och skulderna. Därför behöver vi en plan B. Italien går inte att rädda såvida vi inte får en massiv internationell räddningsaktion .Och det handlar om förtroende men allt har dragit ut på tiden så det saknas förtroende och därför är chansen för en räddningsaktion minimal.

Eddie Hopps menar att man måste vara ärlig! Misslyckas Italien att återhämta sig så faller hela Euro-samarbetet och så mycket mer…..

Andra som skrivit om Italiens finansiella problem och framtiden för Europrojektet, Flute, Cornucopia.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

6 comments to Gör dig av med Euron innan den kollapsar, säger irländsk finansexpert

 • Farfar

  Och ersättningsvalutan blir något baserat på guld, det ultimata maktredskapet. Vakna gott folk, demokratin är snart totalt död.

 • Demokratin har sina finaste stunder när det är kris. Nu är en bra tid att engagera sig politiskt och t.ex. hjälpa sin kommun ta kloka beslut och så långt man orkar vara ett föredöme för andra människor.

 • Petter

  Om jag hade jävligt mycket guld som jag ville sälja till ett högt pris skulle anlita Hobbs att säja det här.

 • Shinee

  Om Euron kollapsar kommer det ge effekt på världsekonomin som dominobrickor. US-dollarn ligger riktigt illa till sen många år, kommer den att överleva oavsett hur det går med Euron?

  För att rädda valotorna behövs ett nytt synsätt när det gäller ekonomi överhuvudtaget. Det går inte att ha en ständigt ökad välfärd/BNP, det finns det ingen täckning för. Ännu mindre om den sker på en lånebaserad tillväxtekonomi. Detta ekonomiska system vi har haft har fungerat bra en tid, vilket den kunnat göra tills vi når ett tak på hur mycket lån privatpersoner/företag/nationer kan ta. Vi har nått taket nu, vi har haft en tillväxt/rikedom på lånade pengar. Men nu har tiden kommit när vi kan låna mera, utan istället behöver börja betala av på lånen. Enkel matematik detta!

  Det finns redan nya alternativa valutor i europa, även i Tyskland (minns ej vad de heter), och de växer. När förtroendet för Euron eller US$ viker, då kommer båda valutorna att haverera. Många placerar sitt kapital i Guld, vilket kommer öka än mer när förtroendet för valutorna viker. Men den nya placeringen är i Silver, en råvara som inte bara står i tackor i valv, utan även är en nödvändighet i våra produkter, och redan idag till skillnad från guldet är lite av en bristvara.

 • Mats Lindqvist

  Petter, Jo visst finns det ett inslag av egenintresse i ”prognoser” som olika ”analytiker” lämnar ifrån sig. ”Hej jag heter Nisse och jag är fastighetsmäklare. Jag tror att priserna på bostäder kommer att sjunka framöver”. ”Hej jag heter Kalle och jag är chefsekonon i banksektorn. Jag tror att vi aldrig mer kommer att ha tillväxt.”

 • sl

  ”Det går inte att ha en ständigt ökad välfärd/BNP, det finns det ingen täckning för”. Täckning? Vad menas? Ökad BNP/capita består uteslutande av teknisk utveckling, det finns ”täckning” för oändlig ökning av BNP/capita. Den måste bara bestå av en åtgång av naturresurser som finns, eftersom priserna på naturresurser kommer att stiga som raketer om de överansträngs. Marknadsprissättning kommer att driva den tekniska utvecklingen i riktningar som är fysiskt genomförbara.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!