Kalender

september 2011
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Antal besökare

 • 67Besökare idag:
 • 71Besökare igår:
 • 647Besökare förra veckan:
 • 1322Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How the World’s Energy Problem Has Been Hidden 4 maj, 2021
  We now live in a strange world filled with half-truths, not too different from the world of the 1930s. US newspapers leave out the many stories that could be written about rising food insecurity around the world, and even in the US. We see more reports of conflicts among countries and increasing gaps between the […]
 • January Non-OPEC Oil Production Climbs Again 8 maj, 2021
  A guest post by Ovi at peakoilbarrel Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to January 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is […]

Smörbrist kontra oljebrist.

Print Friendly, PDF & Email

Smör har blivit en bristvara i våra butiker runt om i landet. Ett faktum som t o m Arla bekräftar. Något som vår bloggranne Cornucopia skriver om och jämför med en kommande brist på olja. Och det är verkligen något att fundera över. Kan marknaden alltid rätta till obalanser?

Om tillgång och efterfrågan styr borde väl priset på smör stiga kraftigt? Eller…
När priset drar iväg på smör så kommer kanske försörjningsleden bakåt förstärkas t ex med fler mjölkbönder. Det kommer att tid men är ändå en möjlig utveckling.

När oljan eller varför inte specifikt dieselbränslet (som ligger illa till) blir en bristvara så finns dessvärre inte den möjligheten. Diesel produceras från en av de mindre delarna av råoljan i kamp med flygbränsle. Snart står valet mellan flyg eller fordonstransporter. Redan idag förmår inte de europeiska raffinaderierna att tillgodose efterfrågan på diesel i Europa, utan byter sitt överskott av bensin mot diesel med USA. Det funkar än så länge!

Rent fysiskt lär vi alltså inte få fram mer råolja oavsett hur mycket priset stiger. När det går åt mer energi för att få fram energi upphör energiproduktionen automatiskt, oavsett priset. Globalt ligger vi väldigt nära den gränsen, bl a för de så kallande icke konventionella oljefyndigheter som t ex tjärsand och shalegas. Gränsen går vid ca 1 till 5, m a o när det går åt en enhet för att få fram fem enheter energi.

Alltför få politiker och medborgare inser detta, dessvärre! Vi har en övertro på att marknadsmekanismer som tillgång och efterfrågan alltid ska rädda en uppkommen varubrist. Läs med om hur Arla har skaffat sig ett mjölkmonopol med statsmaktens goda minne och hur begreppet resiliens förpassas till sophögen.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...

7 comments to Smörbrist kontra oljebrist

 • Farfar

  Det är mycket prat om att utveckla de alternativa bränslena, men bönderna får inte ens köra sina egen fordon på egenproducerad biogas. Hur ska det då kunna komma fram alternativ om ingen utveckling får ske?

  http://stallom.se/2009/06/11/biogastrasket-del-2/

  Är det skatteintäkterna som månne?

 • Rolle

  Att vi står inför snar framtida oljebrist tycks inte delas av alla i samhället.

  Så här sa Björn Nilsson, VD för IVA i ett samtal om framtidens energi på Tällberg forum 2011,
  ”vi kommer att få slut på oljan, men inte jag, inte mina barn och inte ens de barnbarn jag ännu inte har”

  För den som skulle ha råkat missat så finns alla samtal från Tällberg forum nu upplagda på UR Play.

 • Hej Rolle!
  Fungerar mekanismerna tillgång och efterfrågan i vår nuvarande marknadsekonomi så har Björn Nilsson, VD för IVA helt rätt. Oljan tar aldrig slut. Den blir bara dyrare för att sen bli billigare osv. En volatilitet som kan pågå under många år. Peakoil innebär att vi når maximal produktion i oljekälla efter oljekälla och sen hela i länder. Idag har ca 60 länder nått peakoil. Så det gäller att hålla reda på vad begreppet peakoil betyder. Eftersom olja allt mer olja krävs för att hålla igång vårt ekonomiska system blir en bristsituation förödande för vår globala ekonomi,

 • Rolle

  Att oljan aldrig kommer att ta slut p.g.a att den till slut kommer att bli mycket dyr är en ganska trivial slutsats och i det här sammanhanget när man diskuterar den framtida energiförsörjningen helt ovidkommande.

  Kan inte se annat än att Björn Nilsson på fullt allvar menar att oljan kommer att tillfredsställa världens behov av transportbränsle för många år framåt(barnbarnen.

 • Hej Rolle!
  Du har rätt. Om Björn Nilsson som VD för IVA påstår att oljan kommer att räcka till världens behov av transportbränsle för många är framåt (vad han nu menar med detta) är han både okunnig och direkt olämplig som vd för IVA De exportprognoser som görs av officiella oljemyndigheter i Norge och Danmark visar att exporten från dessa länder kommer att upphöra om ca 10 år. Sverige får idag ca 45 % av sin olja från Norge och Danmark. Vårt hopp står till Ryssland som seglat upp som vår största leverantör av råolja och idag står för 40 % av vår oljeimport .

 • Rolle

  Vet inte om du har blandat ihop IVA med IVL?

  Har läst lite på IVAs hemsida.
  IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin vars Energi och miljöråd som b.l.a har till syfte att
  ”3. Bereda remisser inom energi- och miljöområdet som akademien väljer att besvara,

  4. Fungera som trovärdig avsändare av väl avvägd information samt kunskapsbildare,”

  En känd ledamot av Energi och miljörådet är Radetzki Marian som brukar ha livliga diskussioner med Alekett angående oljan.

  En liten reflektion, tack vare internet så kan vi medborgare skaffa oss god information i olika sakfrågor från ett stort antal källor, så skall IVA framstå som trovärdiga så måste deras slutsatsar vara väl underbyggda.

 • Rolle

  Hej Martin !
  Björn Nilsson har förmodligen agerat helt korrekt utifrån sin roll som VD för IVA, d.v.s han har som högsta representant för IVA framfört akademins slutsats i oljefrågan, något annat vore tjänstefel.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!