Kalender

september 2011
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Antal besökare

 • 46Besökare idag:
 • 408Besökare igår:
 • 1543Besökare förra veckan:
 • 3253Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Spike in energy prices suggests that sharp changes are ahead 18 oktober, 2021
  Now, through several iterations, the economy has become increasingly complex, with less and less redundancy to provide stability. The energy price spike that is being experienced today is a warning that something is very, very wrong. As I see the situation, the trend toward complexity has gone too far; the economic system is starting to […]
 • Water is flowing uphill. Why? 10 oktober, 2021
  El gato malo does more intelligent analysis in a week than the idiots in our governments do in a year. Today’s analysis suggests Dr. Geert Vanden Bossche was correct in predicting that applying a leaky vaccine effective at preventing sickness in the middle of a pandemic was a very bad idea. https://boriquagato.substack.com/p/are-leaky-vaccines-driving-delta all a virus […]
 • Retrofit Homes & Buildings 20 oktober, 2021
  Preface. To prepare for the day when there is no natural gas, oil, or coal to heat homes and buildings, the best possible way to prepare for the future and lessen suffering would be retrofitting homes to use less energy … Continue reading →

Intresset för Peak Oil – har peakat?

Print Friendly, PDF & Email

En undersökning av globala sökningar på ”Peak Oil” visar på en tydlig trend, intresset har inte varit så lågt som idag sedan 2004. Samma sak gäller för ekologiska problem, med sökord som ”Climate Change” eller ”Global Warming”. (Ni gissar kanske vilken av trippelkrisens pelare som inte tappat stadga under denna finansiellt labila tid.)

Det verkar som om Google Trends här kan kasta lite ljus på diskussionen som förts inom ASPO om huruvida den allmänna politiska diskussionen kommer vända sig mot djupliggande strukturella förklaringar som Peak Oil när krisen slår allt djupare, eller om krisförloppet snarare kommer minska utrymmet för ASPO:s arbete i dessa diskussioner.

Är det så sorgligt? Det finns givetvis en mer optimistisk förklaring, att intresset fram till 2008 och IEA:s omsvängning gjort att ASPO:s arbete kan sägas ha burit frukt, med resultatet att färre söker en förklaring på ”Vad är Peak Oil”, till en allmän acceptans av fenomenet och nya sökningar på Peak Oils konsekvenser. Dessa konsekvenser är svåra att fånga i söktrender, då Peak Oil givetvis får följder för nära nog alla samhällsområden. Låt oss tänka att det är så, och att ASPO:s arbete nu äntligen fått evolvera, från 00-talets ”Vad är Peak Oil?” till 10-talets ”Vad kan vi göra?” Det vore en trend att fira.

__________________

Antal lästa gånger: 67
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...

6 comments to Intresset för Peak Oil – har peakat?

 • Mikael

  Personligen läser jag inte lika mycket som förr. Jag är så informerad som jag kan bli. Jag tankar nu gladeligen bilen och tänker det spelar ingen roll om jag tar min del av den krympande kakan. Peakoil har inträffat och det blir troligen ”last man standing senariot”. Det är lika bra att må bra en tid, åka på semester så mycket som det går och sedan får det bli som det blir. Världen blir inte bättre om jag angagerar mig mer och pratar i frågan. Jag har informerat de jag känner i min omgivning men ingen bryr sig egentligen i frågan. Det är bättre att må bra en tid, vara ”positiv” och så får det bli som det blir. Jag tänker den dagen den sorgen.

  Solen skiner, varför inte åka ut med båten och fiska lite? Det kanske nappar?

 • Tror det ligger en viss sanning i att intresset har peakat. Vore intressant att se en Google Trends-kurva sammanlagd med det faktiska oljepriset som väl också peakade 2008.

 • Alf Johansson

  Fler och fler börjar inse vad som är på gång, även bland politiker och mediafolk. I stället för att på något sätt reagera, håller man i sin maktlöshet stilen. Ser inget, hör inget, säger inget…

 • Economist har en rolig artikel i senaste numret där söktrender för ”gold price” visat sig vara en god indikator för konsumentsentimentet (som ekonomer är mycket förtjusta i)

  http://www.economist.com/node/21526930

  Vad gäller sökandet på Peak oil kanske trenden säger det inverterade av det för guldet, precis som ni i kommentatorfältet så cyniskt påpekar. Man söker mindre när ens oro/uppgivenhet ökar.

  Själv måste jag säga att jag, underligt nog, inte är uppgiven. Och att jag tror ASPO:s arbete tillsammans med tusentals andra personer och organisationer å ett omätbart sätt förändrar framtiden. Det räcker för mig.

 • jeppen

  Oljan har peakat och ekonomin tuffar vidare. Det är väl inte så konstigt att intresset falnar då?

 • Begrepp och ord förändras försvinner och får ibland nytt innehåll, det är en naturlig utveckling. Idag betyder olja något helt annat än för 50 år sen. T o m etanol har blivit olja i de siffror som IEA redovisar som producerad olja. (milj fat per dag.)
  Begrepper peakoil (PO) är ointressant, däremot är konsekvenserna av mindre mängd olja, både viktig och intressant.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!