Kalender

augusti 2011
M T O T F L S
« jul   sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Slumpmässigt inlägg

100% bonde

Antal besökare

 • 44Besökare idag:
 • 103Besökare igår:
 • 987Besökare förra veckan:
 • 4364Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Expect low oil prices in 2020; tendency toward recession 8 januari, 2020
  Energy Forecast for 2020 Overall, I expect that oil and other commodity prices will remain low in 2020. These low oil prices will adversely affect oil production and several other parts of the economy. As a result, a strong tendency … Continue reading →
 • Drone Strike on Saudi Arabia Knocks out 5% of Global Oil Supplies 17 september, 2019
  On Saturday 14 September the Abqaiq oil processing facilities in Saudi Arabia were hit by an air borne attack assumed to be a drone. Abqaiq lies to the NE of Ghawar, the world's largest oil field and producer by far. Abqaiq is the largest single oil processing facility in the world. It processes all the […]
 • Steam powered farm tractors 17 januari, 2020
  Preface. Steam engines weren’t very efficient, 10 to 20% at best, which is why they went away beginning around 1920 when oil-powered engines came along.  At the very best steam engines for transportation reached 10 to 20% efficiency. They were … Continue reading →

Marken under Fukushima spricker

Print Friendly, PDF & Email

Enligt vissa källor så håller marken på att spricka på flera ställen under de skadade reaktorerna i Fukushima och det kommer ånga ur dessa som är radioaktiv.  Enligt en arbetar där:

“Near the reactors,there are a lot of the cracks in the ground,steam splashed out from there sometimes.and we have detected 10Sv/h at 6 places unlike gov’s announcement.”

Det skulle kunna vara detta underjordiska lager med bränslestavar som nu spökar.

Det kommer även mycket ånga från reaktor 4 nu.

Det dröjer nog länge till vi får svar på alla frågor om vad som egentligen hände och som fortsätter hända.

Breaking News: #Fukushima splashing steam from the cracks in the ground | Fukushima Diary.
__________________

Antal lästa gånger: 19
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (5 votes, average: 2,40 out of 5)
Loading...

4 comments to Marken under Fukushima spricker

 • Websidornas språk gör det uppenbart att det är anti-kärnkraft sidor, det är inget fel i det, men de tar i så hårt att jag gärna skulle vilja ha någon referens utanför den gruppen av websidor. Mitt intryck är att dessa sidor är till för att maximera ryktesspridningen oavsett sanningshalten. Om marken spricker runt reaktorerna och det kommer upp ångmoln som är starkt radioaktiva borde jag ha hört talas om det från flera källor.

  Apropå tsunamin undrar jag om någon här följer hur det går med elförsörjningen och fossilbränsleanvändningen då många kraftverk och flera raffinaderier slogs ut. Har importen av raffinerade oljeprodukter ökat i de opåverkade delarna av landet? Hur många anläggningar körs och hur långt räcker elen?

  Börjar det röra på sig om vilka investeringar som kommer att genomföras för att ersätta det som slogs sönder av tsunamin? Blir det nya kolkraftverk för australiensiskt kol? Forceras LNG investeringarna? Hur mycket av kärnkraften behålls? Tas miljöskydd för naturområden bort för att möjliggöra geotermisk energi? Vad inom alternativ energi genomförs praktiskt?

  Något av detta borde ligga inom intresseområdena för olika ASPO medlemmar.

 • Hej Magnus!
  Dina frågor är högst relevanta i sammanhanget men spridda skurar har kommit från Japan och från andra håll. Det finns ännu inte någon samlad bild av vad som händer. Kan inte du luska vidare på nätet och se vilka officiella siffror och annan officiell info som släppts om efterfyningarna av olyckan.
  Sanningen är att japanerna skäms (ja det är faktiskt sant) över vad som hänt och händer kring Fukushima. Och policyn från TEPCO och myndigheterna är att fortsatt berätta så lite som möjligt. Kanske för att man inte har kontroll på situationen? För någon vecka sedan fick jag en rapport att 19 kärnkraftsverk av de ca 50 man hade i drift har tagits ur drift. Men det kan vara fler. Det finns också rapporter om att oljeimporten ökat till Japan, men inga siffror har publicerats. Sen vet vi att energieffektivisering blivit en folkrörelse i Japan och många industrier kör på helger och nätter för att få en jämnare elanvändning över dygnet.

 • Självklart skäms japanerna. Problemet med det är att de skämdes för mycket för sina svagheter för att göra något åt dem innan olyckan. Nu hoppas jag att det har gått så långt över alla gränser med skammen att de lika gärna kan plocka fram alla undangömda problem.

  Tepco var i alla fall snabba med evakueringen och sedan var de långsamma med informationen och sa inte härdsmälta fören t.o.m. amatörer som mig insåg vad som hade hänt. Jag litar på att det de säger är korrekt men sent meddelat och att det kan finnas problem som de fortfarande håller tyst om, deras sätt att agera lämnar målet öppet för skrämselpropaganda och rykten.

  Att de vartefter kyler ner haveristerna, övergår till sötvatten och runtomkring de havererade reaktorerna mäter och röjer bråte är min uppfattning om läget från media, pro-kärnkraftswebsidor, och anti-kärnkraftssidor som jag uppfattar som lite mera balanserade men jag håller inte koll på alla.

  Jag räknar med att det kommer att ta ytterligare månader innan de har full kontroll över Fukushima och kanske ett par år innan de vet exakt var varje bit trasigt eller smält bränsle befinner sig i eller under reaktortankarna och börjar plocka upp det. De kommer nog att få en del helt överraskande bekymmer på motsvarande sätt som TMI röjningen försvårades av algtillväxt i det högradioaktiva vattnet när hydrauliken i robotarmarna läckte olja som vart algmat och strålkastarna för jobbet gav energi för fotosyntes. Nu har allt blivit dränkt i saltvatten och de bör ha någon form av avlagringar runt det varma bränslet där det har kokat. Undrar om fransmännen har kvar sin haveritestningsreaktor och kan upprepa en sådan process för ett bränsleknippe?

  Jag tror att god kärnkraftssäkerhet kräver en kultur där man är öppen med svagheter och misslyckanden och aldrig någonsin blir riktigt nöjd. Kärnkraften behöver tekniker och chefer som är småparanoida dysterkvistar som har ordning och reda som hobby och framförallt inte ekonomer skolade i kapitalfrigörning och problemlösning genom positivt tänkande.

 • Bengt Randers

  Det finns mer om Fukushima här. Jag tror lägget är mer allvarligt än vad myndigheter och industrin säger. Enligt uppgifter i reportaget så är det stora mängder radioaktivitet som har kommit ut från reaktorn, inte från lagret av utbränt bränsle.

MediaCreeper Creeper bloglovin Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!