Kalender

augusti 2011
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Antal besökare

 • 149Besökare idag:
 • 238Besökare igår:
 • 1329Besökare förra veckan:
 • 1699Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Marken under Fukushima spricker

Print Friendly, PDF & Email

Enligt vissa källor så håller marken på att spricka på flera ställen under de skadade reaktorerna i Fukushima och det kommer ånga ur dessa som är radioaktiv.  Enligt en arbetar där:

“Near the reactors,there are a lot of the cracks in the ground,steam splashed out from there sometimes.and we have detected 10Sv/h at 6 places unlike gov’s announcement.”

Det skulle kunna vara detta underjordiska lager med bränslestavar som nu spökar.

Det kommer även mycket ånga från reaktor 4 nu.

Det dröjer nog länge till vi får svar på alla frågor om vad som egentligen hände och som fortsätter hända.

Breaking News: #Fukushima splashing steam from the cracks in the ground | Fukushima Diary.
__________________

Antal lästa gånger: 33
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (5 votes, average: 2,40 out of 5)
Loading...

4 comments to Marken under Fukushima spricker

 • Websidornas språk gör det uppenbart att det är anti-kärnkraft sidor, det är inget fel i det, men de tar i så hårt att jag gärna skulle vilja ha någon referens utanför den gruppen av websidor. Mitt intryck är att dessa sidor är till för att maximera ryktesspridningen oavsett sanningshalten. Om marken spricker runt reaktorerna och det kommer upp ångmoln som är starkt radioaktiva borde jag ha hört talas om det från flera källor.

  Apropå tsunamin undrar jag om någon här följer hur det går med elförsörjningen och fossilbränsleanvändningen då många kraftverk och flera raffinaderier slogs ut. Har importen av raffinerade oljeprodukter ökat i de opåverkade delarna av landet? Hur många anläggningar körs och hur långt räcker elen?

  Börjar det röra på sig om vilka investeringar som kommer att genomföras för att ersätta det som slogs sönder av tsunamin? Blir det nya kolkraftverk för australiensiskt kol? Forceras LNG investeringarna? Hur mycket av kärnkraften behålls? Tas miljöskydd för naturområden bort för att möjliggöra geotermisk energi? Vad inom alternativ energi genomförs praktiskt?

  Något av detta borde ligga inom intresseområdena för olika ASPO medlemmar.

 • Hej Magnus!
  Dina frågor är högst relevanta i sammanhanget men spridda skurar har kommit från Japan och från andra håll. Det finns ännu inte någon samlad bild av vad som händer. Kan inte du luska vidare på nätet och se vilka officiella siffror och annan officiell info som släppts om efterfyningarna av olyckan.
  Sanningen är att japanerna skäms (ja det är faktiskt sant) över vad som hänt och händer kring Fukushima. Och policyn från TEPCO och myndigheterna är att fortsatt berätta så lite som möjligt. Kanske för att man inte har kontroll på situationen? För någon vecka sedan fick jag en rapport att 19 kärnkraftsverk av de ca 50 man hade i drift har tagits ur drift. Men det kan vara fler. Det finns också rapporter om att oljeimporten ökat till Japan, men inga siffror har publicerats. Sen vet vi att energieffektivisering blivit en folkrörelse i Japan och många industrier kör på helger och nätter för att få en jämnare elanvändning över dygnet.

 • Självklart skäms japanerna. Problemet med det är att de skämdes för mycket för sina svagheter för att göra något åt dem innan olyckan. Nu hoppas jag att det har gått så långt över alla gränser med skammen att de lika gärna kan plocka fram alla undangömda problem.

  Tepco var i alla fall snabba med evakueringen och sedan var de långsamma med informationen och sa inte härdsmälta fören t.o.m. amatörer som mig insåg vad som hade hänt. Jag litar på att det de säger är korrekt men sent meddelat och att det kan finnas problem som de fortfarande håller tyst om, deras sätt att agera lämnar målet öppet för skrämselpropaganda och rykten.

  Att de vartefter kyler ner haveristerna, övergår till sötvatten och runtomkring de havererade reaktorerna mäter och röjer bråte är min uppfattning om läget från media, pro-kärnkraftswebsidor, och anti-kärnkraftssidor som jag uppfattar som lite mera balanserade men jag håller inte koll på alla.

  Jag räknar med att det kommer att ta ytterligare månader innan de har full kontroll över Fukushima och kanske ett par år innan de vet exakt var varje bit trasigt eller smält bränsle befinner sig i eller under reaktortankarna och börjar plocka upp det. De kommer nog att få en del helt överraskande bekymmer på motsvarande sätt som TMI röjningen försvårades av algtillväxt i det högradioaktiva vattnet när hydrauliken i robotarmarna läckte olja som vart algmat och strålkastarna för jobbet gav energi för fotosyntes. Nu har allt blivit dränkt i saltvatten och de bör ha någon form av avlagringar runt det varma bränslet där det har kokat. Undrar om fransmännen har kvar sin haveritestningsreaktor och kan upprepa en sådan process för ett bränsleknippe?

  Jag tror att god kärnkraftssäkerhet kräver en kultur där man är öppen med svagheter och misslyckanden och aldrig någonsin blir riktigt nöjd. Kärnkraften behöver tekniker och chefer som är småparanoida dysterkvistar som har ordning och reda som hobby och framförallt inte ekonomer skolade i kapitalfrigörning och problemlösning genom positivt tänkande.

 • Bengt Randers

  Det finns mer om Fukushima här. Jag tror lägget är mer allvarligt än vad myndigheter och industrin säger. Enligt uppgifter i reportaget så är det stora mängder radioaktivitet som har kommit ut från reaktorn, inte från lagret av utbränt bränsle.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!