Kalender

augusti 2011
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Slumpmässigt inlägg

Nytt läge i Arktis!

Antal besökare

 • 120Besökare idag:
 • 141Besökare igår:
 • 981Besökare förra veckan:
 • 1099Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Japan använder nu 23 procent mindre el - utan störningar i ekonomin

Print Friendly, PDF & Email

Japan håller på att göra det omöjliga – möjligt. Att spara el frivilligt för att klara effekterna av tsunamin och kärnkraftskatastrofen i Fukushima. Före 1973  framställde Japan 73 procent av sin el genom att förbränna importerad olja. Under åren har denna andel sjunkit till 12 procent och kärnenergin ökat till 30 procent av elproduktionen. En utveckling som påminner mycket om den Sverige har genomgått under samma tid.

Med 54 reaktorer igång och 14 nya planerade, var Japan på väg att producera 50 procent av sin energi  med kärnkraft år 2030. Men nu genom härdsmältan i Fukushima och den strålning som läcker ur från reaktorbyggnaderna, har framtiden för Japan plötsligt tagit en annan riktning.  Mer än två tredjedelar av japanerna stödjer statsministerns uppfattning att göra sig av med kärnkraften.

Japans premiärminister förslår också att 20 % av energin ska komma från förnybar energi år 2020.  En total attitydförändring har skett till favör för förnybar energi, som tidigare varit styvmoderligt behandlad. Det skriver Tom Whipple på Energy Bulletin.

Den mest uppseendeväckande i Japan, de senaste veckorna, har varit hur Tokyo klarat en värmebölja med mindre tillgänglig energi  på grund av stängning av 19 kärnreaktorer, sedan tsunamin slog till den 10 mars 2011. De ekonomiska störningar, som förväntades ske pga bortfallet i energiproduktionen har inte heller inträffat. Wall Street Journal skriver att, ”spara el har blivit en nationell religion” i Japan. Med avstängd luftkonditionering, affärsfolk i kortärmar, belysning nedragen till ett minimum och biltillverkare som kör på helger för att spara ström för vardagar, har elförbrukningen gått ned med 23 procent, från förra året. Rullande strömavbrott för att ransonera el har upphört, ekonomin börjat återgå till det normala och de ekonomiska skadeverkningarna har minimerats.

Visst är det hoppfullt det som skett i Japan. Men denna effektivisering av el sker inte med hjälp av marknadskrafterna och under normala förhållanden, utan i en krissituation och under tvång. Nu är japanerna ett minst sagt annorlunda folk med en kultur och medvetande som få av oss förstår. Men det förmedlar ändå ett hopp om att det går att minska elanvändningen, när det handlar om nationell storkris!

Ska bli intressant att följa utvecklingen i Japan och deras allt större import av olja och gas för att kunna täcka bortfallet av sin kärnkraftsel. Kommer denna import att driva upp världsmarknadspriset på olja till ohälsosamma nivåer för världsekonomin och på bekostnad av andra mindre rika länders behov av olja? Kommer oljepriset att explodera som Nordeas oljeanalytiker Thina Salvedt befarar.

Som sagt Japan håller på att göra det omöjliga – möjligt, under tvång!

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (5 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

6 comments to Japan använder nu 23 procent mindre el – utan störningar i ekonomin

 • Den senaste krisen i Sverige som kan jämföras med dem i japan borde vara avspärrningen under andra världskriget och den hanterades riktigt bra. Sedan dess har troligtvis nationskänslan och den kulturella samhörigheten försvagats, blir det en stor kris borde dock folk sluta sig samman på något sätt och med lite tur blir det runt en positiv vision eller ledare. Finanskrisen ger lite hopp då det gick att få stöd för en realistisk politik full med rimliga negativa budskap och förtroendet för regeringen ökade. Ett av de viktigaste politiska målen borde vara att försöka se till att ledarna för de största partierna i båda blocken är hyggliga typer av Jens Stoltenberg kvalitet, hur man nu ordnar det.

 • jeppen

  Att säga att det är ”utan störningar på ekonomin” att exempelvis köra bilfabriker på helger är nog en sanning med modifikation. Dessutom flyttar det bara elkonsumtion – det sparar den inte. Sen är det väldigt synd att Japan lägger ner den miljövänligaste och hållbaraste elproduktionen och bestämmer sig för att öka kol- och gaskraft.

 • Det är intressant att du skriver: ”Sen är det väldigt synd att Japan lägger ner den miljövänligaste och hållbaraste elproduktionen”. Detta skriver du när utsläppen av radioaktiv strålning från katastrofen i Fukushima är större än när den inträffade, enligt TEPCO och flera mediarapporter som kom för några dagar sedan. Black Rain är ett faktum i stora delar att Japan.

 • jeppen

  @Martin: Det bär inte sannolikhetens prägel. Länka gärna till dessa uttalanden från TEPCO. Såvitt jag vet har dessa multipla härdsmältor lett till tämligen lokala problem. (Verkliga problem, alltså. Spår av radioaktivitet når ju överallt i viss omfattning.)

 • Ja huru Peppen! Egentligen vet jag inte varför jag svarar. Kanske för att jag är naiv och tror på underverk obs inte kärnkraftsverk! Men de länkar jag kan bjuda på förutom Nicole Foss som jag känner och har skrivit bl a doktorsavhandling om kärnkraftssäkerhet i fd Sovjet är följande:
  https://www.google.com/reader/view/#stream/feed%2Fhttp%3A%2F%2Fwww.fairewinds.com%2Frss

  http://www.fairewinds.com/node/204

  Gundersen om du hört talas om honom?
  Är en respekterad gentleman med dokumenterade kunskaper om kärnenergi.

 • jeppen

  Stoneleigh har jag läst en del av på TOD. Gundersen har jag hört talas om i förbigående sådär – han verkar vara en sorts amrisk motsvarighet till vår egen Lars-Olov Höglund.

  Jag har läst Gundersens senaste bloggpostningar inklusive det du länkar till, men hittar inget som stödjer ditt påstående om att Fukushima-utsläppen nu skulle vara större än i början.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!