Kalender

maj 2011
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Slumpmässigt inlägg

TV: Det goda livet

Antal besökare

 • 66Besökare idag:
 • 71Besökare igår:
 • 646Besökare förra veckan:
 • 1321Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How the World’s Energy Problem Has Been Hidden 4 maj, 2021
  We now live in a strange world filled with half-truths, not too different from the world of the 1930s. US newspapers leave out the many stories that could be written about rising food insecurity around the world, and even in the US. We see more reports of conflicts among countries and increasing gaps between the […]
 • January Non-OPEC Oil Production Climbs Again 8 maj, 2021
  A guest post by Ovi at peakoilbarrel Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to January 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is […]

Döm inte ut Romklubben för tidigt.

Print Friendly, PDF & Email

Claes Arvidsson, Ledarskribent på SvD skriver om MP och tillväxten och hur Romklubben satte upp en bild av tillväxtens gränser. Resurserna höll på att ta slut. MP ska ha en lång väg att gå för att bli trovärdigt som tillväxtens försvarare, enligt Claes som avslutar med Romklubben.

Och Romklubben då? Ja, den hade förstås fel. Annars hade resurserna varit slut nu. Tyvärr lever och frodas fortfarande den föreställningsram som analysen grundade sig på.

The Limits to growth

Detta är en vanlig uppfattning bland vissa ekonomer och andra som tror sig förstå.
Men det är för tidigt att räkna ut Romklubben och dess verk ”Limits to Growth” som skrevs av Donella H. Meadows, Dennis L. Meadows, Jørgen Randers, och William W. Behrens III, och det som boken beskriver börjar mer och mer att falla på plats. Matthew Simmons sa 2004 så här till uppdateringen 30 år efter orginalet.

It is time for the world to re-read Limits to Growth! The message of 1972 is more real and relevant in 2004, and we wasted 30 valuable years of action by misreading the message of the first book.

Så Claes Arvidsson kanske skulle ta och studera lite för att komma ikapp verkligheten, men det är svårt att lära gamla hundar sitta.

via Hur hållbar är De grönas tillväxt? | Ledarsidan | SvD.

__________________
Antal lästa gånger: 62
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 3,33 out of 5)
Loading...

6 comments to Döm inte ut Romklubben för tidigt.

 • Måste säga att Claes A har väl en poäng när det gäller MP, som har haft en liten ambivalent inställning till den ekonomiska tillväxten. Just nu väldigt ambivalent pga Fridolins utspel.

  Claes A slutar med: ”Och Romklubben då? Ja, den hade förstås fel. Annars hade resurserna varit slut nu. Tyvärr lever och frodas fortfarande den föreställningsram som analysen grundade sig på.”
  Här åker han riktigt ned i diket. Man behöver inte vara speciellt begåvad för att begripa att jordens resurser bl a mineraler är på upphällningen och endast är brytbara tack vare billig energi /olja där vi oxå nått maximal produktion – peakoil. Idag öppnar vi gruvor igen som inte ansågs vara brytbara (för låg mineralhalt) och ger oss på ”energikällor” som tjärsand, oljeskiffer etc där energihalten/energikvalitet är så låg att utbytet av energi mer liknar hjärnsläpp och konstgjord andning än sunt förnuft.

  I en marknadsekonomi med ekonomisk tillväxt tar aldrig resurserna slut, de blir bara dyrare och dyrare innan hela systemet kollapsar. Olja och all annan energi ”tar slut” när det går åt mer energi för att utvinna energin än den ger tillbaka, (nettoenergi. Och vi ligger farligt nära den gränsen redan nu för många energikällor. Den käre Claes A har mkt att lära, men ledarredaktionerna på mainstreammedia har en förkärlek att rekrytera följsamma nyttiga idioter som tjänar husbondens röst.

 • Arne Haraldsson

  Klockren kommentar, Martin !

 • Ingenjören

  Ni är fan helt efterblivna, era antaganden löst baserade på kommunistivrare och miljöterrorister. Jag börjar tro att problemet med den råmande pöbeln är förankrad i brist på objektiva betraktelser.

 • Tobias Wallin

  Det där med att evig tillväxt är omöjlig är en halvsanning. Om den globala ekonomin viker på grund av oljeindustrins oförmåga att leverera, kommer vid någon punkt ändå andra energikällor att lyfta vissa befolkningsgrupper ekonomiskt på nytt.

 • Hej Ingenjören!
  Tack för din välformulerade kommentarer som dessvärre var lite svåra att begripa. Vilka är efterblivna? Vilka kommentarer är löst baserade på kommunistivrare och miljöterrorister? Vad är det för problem du syftar på? Vilken är den råmande pöbeln? Vilken brist på objektiva betraktelser saknar du?
  Jag vill gärna veta eör att lära mig mer!

 • Bengt Randers

  Ingenjören:
  Av din kommentar att döma så var detta en öm punkt.
  Jag har svårt att se hur resursbrist inom energiområdet kan ligga på någon traditionell höger vänster skala. Båda vill ha tillväxt, men därefter så skiljer sig synen på hur vinsterna ska fördelas.
  Till och med MP, WWF och Greenpeace har med tillväxt i sina radikala omställningsplaner på samma sätt som Cera, IEA och EIA, det är BAU för alla. Och vi kritiserar dessa organisationer då deras planer är orealistiska.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!