Kalender

mars 2011
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Antal besökare

 • 98Besökare idag:
 • 141Besökare igår:
 • 1003Besökare förra veckan:
 • 3713Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • Unpave low traffic roads to save energy and money 22 november, 2023
  Preface. The U.S. has 4.1 million miles of roads (1.9 million paved, 2.2 million gravel). About 3 million miles of roads have less than 2,000 vehicles a day, less than 15% of all traffic. The paved portion of these low-volume … Continue reading →

Nobelpristagare Laughlin om energi och framtiden.

Print Friendly, PDF & Email

Prof. Robert Laughlin, från Stanford University och Nobelpristagare 1998, samtalar med Russ Roberts på EconTalk. Även för en Nobelpristagera är detta med energi och Peak Oil inte helt klart.

De samtalar bland annat om klimat och energi och har ett långt perspektiv och då har inte CO2 utsläppen någon större betydelse utan utdöende av arter är ett större problem.
Sedan kommer samtalet in på energi och olja och kol. Det var en historisk olyckshändelse att fossila ämnen bildades och en andra olyckshändelse att vi fann dessa och som blev vår grund som vårt samhälle bygger på. Dom kommer sedan in på USA’s oljeutvinning och dess nedgång och hur olja från mellanöstern kom i stället, och hur man kan räkna fram när mellanösterns olja går mot Noll och det blir prisinstabilitet. Som han säger:

The Middle East reserves are being drawn down, so something will happen when it hits zero. It might not be the end of oil, but it’s a good guess that there will be price fluctuation like crazy when that happens. Something economically occurs at that point, and that point is roughly sixty years out.

Sedan kommer samtalet in på kol och olja från kol, att priset för den oljan kommer att gå upp för processen tar energi. Men det är bara en priskorsning som sker när oljan blir dyrare än kol från olja som sedan korsar denna olja från biomassa. Och det kommer att hända:

It’s going to happen with 100% certainty and the reason why is they can’t make airplanes fly without carbon.

Detta är två vanliga fel som många gör först att problemen börjar när olja tar slut och att det bara är en prisfråga som avgör vad vi använder för energi. Lite märkligt att en professor och Nobelpristagare i fysik inte får ihop det, trotts att ”I looked at this question very carefully when writing this book, and it wasn’t easy because the oil industry is vast and those guys know much more than I do

Podcast och texten finns här:  Laughlin on the Future of Carbon and Climate | EconTalk | Library of Economics and Liberty.

__________________
Antal lästa gånger: 35
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

1 comment to Nobelpristagare Laughlin om energi och framtiden.

 • Bengt, ingen vill väl bidra till panik och bli utsedd till syndabock. Då är det bättre att hålla masken och fortsätta tro på marknadsmekanismerna. De har ju alltid hjälpt oss förut! Och det är ju sant.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!