Kalender

mars 2011
M T O T F L S
« feb   apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Antal besökare

 • 64Besökare idag:
 • 94Besökare igår:
 • 879Besökare förra veckan:
 • 408Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Humans Left Sustainability Behind as Hunter-Gatherers 2 december, 2020
  Many people believe that humans can have a sustainable future by using solar panels and wind turbines. Unfortunately, the only truly sustainable course, in terms of moving in cycles with nature, is interacting with the environment in a manner similar to the approach used by chimpanzees and baboons. Even this approach will eventually lead to […]
 • US September Oil production 1 december, 2020
  A post by Ovi at peakoilbarrel All of the oil (C + C) production data for the US state charts comes from the EIAʼs Petroleum Supply monthly PSM. After the production charts, an analysis of three EIA monthly reports that project future production is provided. The charts below are updated to September 2020 for the […]
 • Where do we come from, who are we, and where are we going? 2 december, 2020
  Preface.  This is a book of review of The Social Conquest of Earth, in which E. O. Wilson answers these questions.  Although tribes have invented thousands of creation myths since paleolithic times, Wilson finally has written a book explaining our … Continue reading →

Nobelpristagare Laughlin om energi och framtiden.

Print Friendly, PDF & Email

Prof. Robert Laughlin, från Stanford University och Nobelpristagare 1998, samtalar med Russ Roberts på EconTalk. Även för en Nobelpristagera är detta med energi och Peak Oil inte helt klart.

De samtalar bland annat om klimat och energi och har ett långt perspektiv och då har inte CO2 utsläppen någon större betydelse utan utdöende av arter är ett större problem.
Sedan kommer samtalet in på energi och olja och kol. Det var en historisk olyckshändelse att fossila ämnen bildades och en andra olyckshändelse att vi fann dessa och som blev vår grund som vårt samhälle bygger på. Dom kommer sedan in på USA’s oljeutvinning och dess nedgång och hur olja från mellanöstern kom i stället, och hur man kan räkna fram när mellanösterns olja går mot Noll och det blir prisinstabilitet. Som han säger:

The Middle East reserves are being drawn down, so something will happen when it hits zero. It might not be the end of oil, but it’s a good guess that there will be price fluctuation like crazy when that happens. Something economically occurs at that point, and that point is roughly sixty years out.

Sedan kommer samtalet in på kol och olja från kol, att priset för den oljan kommer att gå upp för processen tar energi. Men det är bara en priskorsning som sker när oljan blir dyrare än kol från olja som sedan korsar denna olja från biomassa. Och det kommer att hända:

It’s going to happen with 100% certainty and the reason why is they can’t make airplanes fly without carbon.

Detta är två vanliga fel som många gör först att problemen börjar när olja tar slut och att det bara är en prisfråga som avgör vad vi använder för energi. Lite märkligt att en professor och Nobelpristagare i fysik inte får ihop det, trotts att ”I looked at this question very carefully when writing this book, and it wasn’t easy because the oil industry is vast and those guys know much more than I do

Podcast och texten finns här:  Laughlin on the Future of Carbon and Climate | EconTalk | Library of Economics and Liberty.

__________________
Antal lästa gånger: 25
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

1 comment to Nobelpristagare Laughlin om energi och framtiden.

 • Bengt, ingen vill väl bidra till panik och bli utsedd till syndabock. Då är det bättre att hålla masken och fortsätta tro på marknadsmekanismerna. De har ju alltid hjälpt oss förut! Och det är ju sant.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!