Energi

Isolera: först kroppen, sedan hemmet.

Print Friendly, PDF & Email

Low-tech Magazin har en intressant artikel om isolering, många säger att vi ska göra bostäderna mer energi effektiva vilket ska leda till lägre energianvändning för de flesta hus och bostäder, utgifterna som då inte använder till uppvärmning går då till annan konsumtion.

Även att riva fungerande bostäder och sedan bygga upp nya mera energi effektiva är kanske inte effektivt, den inbyggda energimängden är stor och det kan ta 35-50 år innan byggnaden ligger på plus. Risken är att vi ökar konsumtionen av bostäder också vilket vi gjort de senaste åren, en effekt av Jevons paradox.
Ett annat sätt att sänka energiförbrukningen är att sänka inomhustemperaturen, men detta talas det inte så mycket om, utan vi höjer snitt temperaturen över tiden i stället.
Det mest effektiva sättet att hushålla med energin är att sänka inomhustemperaturen, i Sverige brukar vi säga att 1° C lägre inomhustemperatur sänker energiförbrukningen med 5%. Low-tech Magazin nämner att 2° C ger 20%, detta beror nog på att standarden är lägre i detta exempel.

Vi människor är ett av det få djuren som inte har päls eller fjädrar som håller oss varma, och eftersom den mesta energin lämnar vår kropp genom huden så får våra kläder en viktig roll.
Kläderna producerar inte själv någon värme, utan den hindrar bara värmen från att lämna kroppen.

Ett begrepp som används i USA för att beskriva kläders isolerande effekt är ”clo”-enheten som i ”clothes” och det är ingen SI enhet, som värmemotstånd m²K/W och en clo= 0,155 m²K/W. En clo är lika med en man klädd i kostym (byxor, skjorta och kavaj) med lätta underkläder. Det finns ett liknade europeiskt begrepp ”tog” som är 0,65 clo, clo är mer spritt så vi fortsätter med det.
Med clo enheten så kan man beräkna vilken typ av kläder som behövs vid olika inomhustemperaturer. Enligt ”Encyclopedia of occupational health and safety”, så behövs ett clo värde på 2,7 för att uppleva en normal känsla när temperaturen är +10° C. Om temperaturen sjunker till 0° C så behövs 4 clo, vilket leder till att en förändring av 0,18 clo enheter kan kompensera 1° C.

ASHREA har tagit fram fram listor på olika kläders clo-värden. En t-shirt har ett clo-värde på 0,1, en långärmad skjorta har 0,2 – 0,3 clo, byxor ligger på 0,25 – 0,35, långa underkläder ligger på 0,25 – 0,35. Detta gör att man kan addera olika kläder och få ett totalt clo-värde.
En person som har underkläder (0,05 clo), strumpor (0,05 clo), en t-shirt (0,10 clo), skjorta med lång ärm (0,25 clo), tröja (0,30 clo) och lång byxor (0,30 clo) är skyddad med totalt isolering på 1 clo, och känner sig bekväm sittande i 21° C, men utan skjortan och tröja så sjunker värdet till 0,55 clo och då behöver temperaturen inomhus öka till 24° C. Men om personen i fråga tar på sig underkläder med långa ärmar och ben så stiger clo värdet till 1,7 och rumstemperaturen skulle kunna sänkas till 17° C vilket skulle kunna sänka energianvändningen med ca 15%.
Dessa clo värden är på traditionella kläder och underställ men med dagens high-tech så kan clo värdena ligga på det dubbla, och med bubbla underställ så kan man komma till 4 clo och även vara bekväm sittande i temperaturer ner till 0° C.
Två andra effekter minskar även med dessa moderna underställ och det är pumpning då luft rör sig vid rörelse och skorstenseffekten som upphör vid tätt sittande kläder.

__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

3 Comments on “Isolera: först kroppen, sedan hemmet.

  1. Jag har upptäckt att om jag känner mig frusen så hjälper det med att knäppa skjortan så att skorstenseffekten upphör så blir jag snabbt varm igen.
    Så enkelt kan det vara.
    För övrigt bra artikel, tack.

  2. Intressant läsning. Men det jobbiga är att man måste hålla på att ta av och på kläder hela tiden för att reglera värmen. Jag skulle vilja att dom kom med nått high-tech plagg som automatiskt läste av ens temperatur och forslade bort värme när det blev för varmt och täppte till när kroppstemperaturen sjunker.

  3. Vore bra att applicera på ungdomar som tror att de kan gå i t-shirt och shorts hemma, och klagar på att det är kallt.

Comments are closed.