Energi

Här dog kärnkraftrenässansen.

Print Friendly, PDF & Email

Efter två av reaktorerna i Fukushima exploderat så har kärnkraften blivit mycket mer ifrågasatt. Vi ser nog ett trendbrott på energiområdet just nu. Även om inte hela bilden är klar och utred så kommer detta att få stora konsekvenser. Vi kommer att få se TV bilderna som dessa. Detta är den värsta civila kärnkraftsolycka vi sett. 

Och detta händer i ett land med högt teknisk kunnande och säkerhetstänkande men det var inte tillräckligt högt för att kunna motivera priset. Se även N. Foss artikel.

Kärnkraft är det mest komplexa energisystem som människan byggt och med dessa explosioner så kommer nya regler och förordningar som kommer att öka på komplexiteten, nyttan däremot kommer kanske inte att öka och kostnaderna kommer stiga för varje ny regel. Vi ligger nog nära Peak Nuclear också.

Grad av komplexitet

Det visar sig också att hur säkert än kärnkraftverket är så måste samhället bakom fungera lika bra efter en olycka som före. Ett långvarigt strömavbrott i samhället kan få stora konsekvenser för ett kärnkraftsverk. Kylan måste fungera i fem år. Se även Tryggers artikel.

Tyskland drar tillbaka tillstånd för äldre verk som en första åtgärd, men det är nog bara första tecknen på en omsvängning.

Vad vi behöver är inte alternativ energi utan en alternativ civilisation och hur troligt är detta, för vi kommer att elda upp alla fossila ämnen vi kan hitta.

Det finns en live TV sändning från NHK.

The Oil Drum | Safety of nuclear power and death of the nuclear renaissance.

__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious