Ekologi

Den stora förnekelsen

Print Friendly, PDF & Email

I veckan släpptes boken ”Den stora förnekelsen” av Johan Rockström och Anders Wijkman. De tar upp de tre delarna Energi, Ekonomi och Ekologi. Varför är det så svårt för samhället att hantera miljö-, energi- och klimatkrisen? Varför händer så lite? Vi fortsätter att leva med myten om den eviga materiella tillväxten – som om jordens tillgångar vore oändliga. Vi lånar av framtiden, av våra barn och barnbarn.

När naturresurserna förslösas redovisas det som ökat välstånd i ett lands räkenskaper. Men allt kan inte mätas i pengar. Vi behöver en ny metod att mäta välfärd, en ny ekonomisk modell och ett annat sätt att tänka och agera.

Miljöaktuellt skriver lite längre om boken.

De skriver om den stora förnekelsen – Gomorron Sverige | SVT Play.

__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

3 Comments on “Den stora förnekelsen

  1. Men varför näms inte det verkliga hotet/orsaken/lösningen….vi är för många människor på jorden.
    Minska antalet till låt oss säga 4 miljarder, så löser sig allt, natur resurser, mat brist, miljöförstörelse, mass förflyttningar, gräns stridigheter, inbödes krig.
    All beror på att jorden inte kan föda alla dessa människor, vad händer om 30år när vi kanske är mer än dubbelt så många 20 miljarder..!!??
    Problemet är bara att vi inte kan minska vår numerär, att föröka sig sitter djupt i generna.

  2. Vi har haft några inägg om detta om befolkningar bland annat denna. Och även om vi skulle ha 0-barnspolitik i 20 år globalt, så skulle befolkningen inte minska så mycket för medelåldern är så låg.

  3. Hej Robert! Om vi ska minska befolkningen till 4 miljarder betyder det att vi ska ta kål på 3 miljarder. Jag föreslår då att i tar oss äldre i första hand. De nya barnen är ju inte så många, och det måste finnas några som växer upp och driver samhället vidare. Vi äldre behövs visserligen som mor- och farföräldrar (fattiga barn med mormor klarar sig bättre än de utan). Men vi orkar ju inte jobba på samma sätt som de yngre. Om vi får fortsätta leva så tycks vi landa på 9 miljarder – därefter går antalet ner. Men det förutsätter att vi slipper stora epidemier, nedsatt fertilitet pga miljögifter, krig, vällevnadssjukdomar mm.

Comments are closed.