Ekonomi - Energi

Vad händer i Libyen

Print Friendly, PDF & Email

Efter vad som nu har hänt i Tunisien och Egypten så händer det saker på många håll.

Ett annat land i Nordafrika är Libyen som styrs av Muammar al-Gaddafi sedan över 40 år. Landet blev självständigt 1951 och har varit med i OPEC och spelade stor roll i oljekrisen 1972.

De flesta oljekällorna upptäcktes på 1960-talet därefter har inte så mycket mer upptäcks. Det finns uppskattningar om att utvinningen skulle kunna ligga på 2,3 miljoner fat/dag och att detta var för några år sedan, för att sedan sjunka. Så det som händer nu kommer att påverka oss på olika sätt, när priset stiger. Räcker reservkapaciteten för att täcka bortfallet som nu verkar bli, det skulle var Saudiarabien då, men det skulle betyda att Saudiarabien skulle utvinna över 10 miljoner fat/dag vilket dom aldrig gjort tidigare! Och då befinner vi oss i nästa oljeprischock redan nu.

Även Libyen har en befolkningstillväxt på ca 2% per, eller en fördubbling på ca 35 år. Och eftersom oljeförbrukningen per person beräknas öka med 2,5 %/år så kommer användningen att öka två gånger på 20 år.

The Oil Drum: | World Oil Exports Libya.

Uppdaterat 28 mars: SvD har en understreckare om Benghazi och Libyen.
__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

3 Comments on “Vad händer i Libyen

  1. kan du ge mig en exakt beskrivning på händelserna i libyen från början tills nu
    tack o hej

  2. Det verkar som som oppositionen håller på att förlora fotfästet. Men vad händer då, kommer Gadaffi åter att bli insläppt i finrummen igen som han vara innan revolutionen, troligen blir det så för vi behöver deras olja och då blir Gadaffi välkommen igen.

Comments are closed.