Kalender

januari 2011
M T O T F L S
« Dec   feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Slumpmässigt inlägg

WWF-UK – statistik trixare

Antal besökare

 • 68Besökare idag:
 • 111Besökare igår:
 • 732Besökare förra veckan:
 • 68Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Why Collapse Occurs; Why It May Not Be Far Away 25 februari, 2021
  Collapse doesn't happen instantaneously; it happens many years after an economy first begins outgrowing its resource base. In fact, the resource base likely declines at the same time from multiple causes such as soil erosion, deforestation and oil depletion. Before collapse occurs, there seem to be warning signs. Continue reading →
 • US December Oil Production Drops 27 februari, 2021
  A post by Ovi at peakoilbarrel All of the oil (C + C) production data for the US state charts comes from the EIAʼs Petroleum Supply monthly PSM. After the production charts, an analysis of three EIA monthly reports that project future US production is provided. The charts below are updated to December 2020 for the […]
 • Lifespan of infrastructure, transportation, and buildings 27 februari, 2021
  Preface. What follows is from the International Energy Agency 2020 report “Energy technology perspectives” on how to transition to net zero emissions by 2050. This might require the replacement of just about everything, since power plants, steel blast furnaces, cement … Continue reading →

Felaktiga mätetal hotar oljebolag och investerare

Print Friendly, PDF & Email

Stora oljebolag kläms från två håll, från resurs nationalism som exkluderar bolagen från den lättåtkomliga oljan, och från felaktig beräkningar hos investerare.

RRR står för “Reserves Replacement Ratio” och är ett mått på hur mycket reserver som hittas ett givet år, för investerar har som mått att detta ska vara större än 100%. Om det inte skulle vara över 100% så skulle oljebolagens aktier troligen falla.

För att oljebolagen ska kunna hålla RRR över 100 % så måste man i ökande omfattning räkna in tjärsand och oljefält på extrema djup. Men kostnaderna för och risker med att ta fram oljan på dessa ställen kommer inte fram i RRR. Risker som går ut över miljön i första hand sedan för investerare. Dessa risker visade sig i fallet med BP Deepwater Horizon. Detta kanske förklarar varför BP samarbetar med Rosneft. RRR faktorn kanske visar sig vara lika farlig som Subrime lånen.

Naiomi Klein håller ett föredrag om vårt beroende av Risk och säger så här:

This is where our story about endless growth has taken us: to the tar sands, this black hole at the center of my country. A place of such planetary pain that, like the BP gusher, one can only bear to look at it for so long. As Jared Diamond and others have shown us, this is how civilizations commit suicide: by slamming their foot on the accelerator at the exact moment they should be putting on the brakes.

Big Oil | ’Big Oil’ driven into blind alley by myopic investors and ’resource nationalism’ – QFINANCE.
__________________

Antal lästa gånger: 74
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

2 comments to Felaktiga mätetal hotar oljebolag och investerare

 • Gustav

  Haha, gillar citatet av Klein. Mycket bra inlägg Bengt! Det är en risk som inte alls uppmärksammas men som helt klart kommer göra sig påminnd.

  Frågan är också om mänskligheten verkligen kommer fullfölja detta projekt med att förinta hela berg i sin törst på det svarta guldet? Förr eller senare måste vi leta på platser där mäktiga människor har sin hemvist…

 • Hej Bengt!
  Det gäller att vara observant på hur mäktiga oljeintressen, börsfolk och MMM på alla sätt skönmålar och förändrar bilden av verkligheten. Allt i ett försök att hålla igång illusionen om BAU.
  Hur innehållet i RRR friseras är ett bra exempel på detta. På samma sätt räcker det inte med redovisa antal oljefat, utan detta måste kompletteras med oljekvaliteet och nettoenergi. Om informationen ska vara meningsfull.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!