Kalender

januari 2011
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Antal besökare

 • 49Besökare idag:
 • 118Besökare igår:
 • 957Besökare förra veckan:
 • 167Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

Felaktiga mätetal hotar oljebolag och investerare

Print Friendly, PDF & Email

Stora oljebolag kläms från två håll, från resurs nationalism som exkluderar bolagen från den lättåtkomliga oljan, och från felaktig beräkningar hos investerare.

RRR står för “Reserves Replacement Ratio” och är ett mått på hur mycket reserver som hittas ett givet år, för investerar har som mått att detta ska vara större än 100%. Om det inte skulle vara över 100% så skulle oljebolagens aktier troligen falla.

För att oljebolagen ska kunna hålla RRR över 100 % så måste man i ökande omfattning räkna in tjärsand och oljefält på extrema djup. Men kostnaderna för och risker med att ta fram oljan på dessa ställen kommer inte fram i RRR. Risker som går ut över miljön i första hand sedan för investerare. Dessa risker visade sig i fallet med BP Deepwater Horizon. Detta kanske förklarar varför BP samarbetar med Rosneft. RRR faktorn kanske visar sig vara lika farlig som Subrime lånen.

Naiomi Klein håller ett föredrag om vårt beroende av Risk och säger så här:

This is where our story about endless growth has taken us: to the tar sands, this black hole at the center of my country. A place of such planetary pain that, like the BP gusher, one can only bear to look at it for so long. As Jared Diamond and others have shown us, this is how civilizations commit suicide: by slamming their foot on the accelerator at the exact moment they should be putting on the brakes.

Big Oil | ’Big Oil’ driven into blind alley by myopic investors and ’resource nationalism’ – QFINANCE.
__________________

Antal lästa gånger: 87
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

2 comments to Felaktiga mätetal hotar oljebolag och investerare

 • Gustav

  Haha, gillar citatet av Klein. Mycket bra inlägg Bengt! Det är en risk som inte alls uppmärksammas men som helt klart kommer göra sig påminnd.

  Frågan är också om mänskligheten verkligen kommer fullfölja detta projekt med att förinta hela berg i sin törst på det svarta guldet? Förr eller senare måste vi leta på platser där mäktiga människor har sin hemvist…

 • Hej Bengt!
  Det gäller att vara observant på hur mäktiga oljeintressen, börsfolk och MMM på alla sätt skönmålar och förändrar bilden av verkligheten. Allt i ett försök att hålla igång illusionen om BAU.
  Hur innehållet i RRR friseras är ett bra exempel på detta. På samma sätt räcker det inte med redovisa antal oljefat, utan detta måste kompletteras med oljekvaliteet och nettoenergi. Om informationen ska vara meningsfull.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!