Ekologi

Oro för Sibiriens tundra

Print Friendly, PDF & Email

Ryska forskare har blivit mer oroliga för den frusna tundran i Sibirien då det finns stora mängder frusen metan infruset där. Tundran har varit nerfrusen sen den senaste istiden, minst i 10 000 år. Och då metan är 23 gånger mer skadligt än CO2 som växthusgas, forskare uppskattar att det finns 1 500 miljarder ton kol infruset. Detta är en tickade bomb som bara väntar på att frigöras. Det är lika mycket kol som alla regnskogar tillsammans. Robert Corell forskare och expert på arktis säger:

In my view, methane is a serious sleeper out there that can pull us over the hump.

I dag står arktis för 9 % av det globala metanutsläppet. Och man har sett en ökande mängd metan som frigörs från arktis de senaste 10 åren.

Leaking Siberian Ice Raises a Tricky Climate Issue – ABC News.
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

2 Comments on “Oro för Sibiriens tundra

  1. Detta är ett ämne som det diskuteras allt för lite om och som borde kunna länka samman klimat- och Peak Oil-anhängare bättre. IPCC räknar ju inte in Peak Oil som man borde, men inte heller metanhydrater på andra hållet. Även om oljan sinar så räcker den troligen för att släppa loss allt mer metanhydrater under tundran. Och den spiralen kan bli jobbig att ta sig ur, hur jobbig är det ingen som vet. Bara att hålla tummarna för att oljan inte räcker :)

  2. Håller med, det finns några hemska positiva återkopplingar som kan löpa amok. Bland annat detta och sedan Grönland, startar dom så går dom inte att stoppa, innan vi kommer till ett nytt jämnviktsläge.

Comments are closed.