Energi

Supermiljöbloggen är ute och cycklar.

Print Friendly, PDF & Email

Det finns en ny blogg som kallar sig Supermiljöbloggen! Men är man super så ska man kunna det man skriver om, och det verkar inte vara fallet med detta inlägg om vindkraft.

Det finns ett gravt fel i inlägget och tvivelaktiga data i grundmaterialet från Global Wind Energy Outlook 2010 (GWEO 2010).
Så här skriver Supermiljöbloggen:

En ny studie från Global Wind Energy Council (GWEC) räknar med att vindkraften kan stå för 22 % av den globala energiförsörjningen år 2030 och att man redan år 2020 kan komma upp i 12 % globalt.

Kardinalfelet är texten ”vindkraften kan stå för 22 % av den globala energiförsörjningen 2030”, rätt uppgift i 2,75 % och 1,5 % i den avancerade ytbyggnaden. Vad som menas är 22 % av installerad effekt efter effektivisering.

GWEO har i sina prognoser utgått från installerad effekt och räknat ut hur många TWh det blir med 2 453 timmar utnyttjningstid medan utfallet under 2007-2010 ligger på ca 2 190 timmar. Räknar man med historiska utnyttjningstider så sjunker värdet till 2,6 % av den globala energiförsörjningen.

Det allvarliga är att många kollar inte siffrorna utan sedan sprids uppgifterna från Supermiljöbloggen. Ska man vara super så måste man både kunna skilja på effekt och energi, och kunna förstå vad man skriver och bedöma rim och reson i detta. Här har Supermiljöbloggen brustit ordentligt, och inlägget borde tas bort och omarbetats. Även rubriken är felformulerad.
Supermiljobloggen: Ny rapport: En femtedel vindkraft redan 2030.

__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

2 Comments on “Supermiljöbloggen är ute och cycklar.

Comments are closed.