Kalender

november 2010
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Slumpmässigt inlägg

ASPO och twitter

Antal besökare

 • 18Besökare idag:
 • 86Besökare igår:
 • 735Besökare förra veckan:
 • 1787Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Don’t expect the world economy to resume its prior growth pattern after COVID-19 27 maj, 2021
  Most people seem to think that the world economy is going through a temporary disruption, caused by a novel coronavirus. As soon as COVID-19 goes away, they expect the economy will be back to normal. I think that this assessment is overly optimistic. The way I see the situation, the world economy was already having […]
 • OPEC Update, June 2021 13 juni, 2021
  The OPEC Monthly Oil Market Report for June 2021 was published this past week. The last month reported in each of the charts that follow is May 2021 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). In the charts that follow the blue line with markers […]
 • Negative energy return of solar PV in Northern Europe 16 juni, 2021
  Preface.  I once yanked this paper after huge blow back, but in the past few years, I have no reason to doubt Ferroni and Hopkirks methods, boundaries, or conclusions, so I’m putting this post back. An ERoEI of less than … Continue reading →

Peak matjord: Vår grund eroderar bort

Print Friendly, PDF & Email

Vår matjord är ca 20 cm tjock och täcker stor del av landmassan på jorden. De senaste hundra åren har detta lager utarmats av ökande antal människor och boskap. Detta är inget nytt redan 1938 skrev Walter Lowdermilk om hur vissa civilisationer  hade kunna hålla sin matjord i det närmaste intakt medan andra civilisationer inte lyckats och bara lämnat rester kvar. Mer om denna rapport finns i ”The Hundred Dead Cities

Bara sedan 1950 har belastningen på jorden ökat kraftigt.

In 1950, Africa was home to 227 million people and 273 million livestock. By 2007, there were 965 million people and 824 million livestock.

Ökenutbredningen går snabbt i många torra regioner, i Kina breder öknarna ut sig nu med ca 1 550 km2 varje år.

Om befolkningen ska kunna öka som prognoserna säger så måste utvecklingen vändas rätt snabbt, men det finns små tecken på detta, all utbyggnad av vägar, städer, industrier mm sker oftast på åkermark runt om i världen. Detta var annorlunda för i tiden då lade man gårdarna på den sämsta marken och den bästa marken blev till åker.

Peak soil is no joke: Civilization’s foundation is eroding | Grist. av Lester R. Brown

__________________
Antal lästa gånger: 23
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

1 comment to Peak matjord: Vår grund eroderar bort

 • Många hot är i vardande. Är det inte vatten är det humuslagret. Och vad ska vi göra åt det? Har man inte förstått den starka kopplingen välfärd och vårt beroende av olja och energi så lär man knappast förstå vårt behov av ett humuslager för att överleva. Sorgligt men sant!

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!