Ekonomi - Energi

Mexico: narkotika och olja

Print Friendly, PDF & Email

En bra artikel om knarkkriget i Mexiko och dess bakgrund, som drog i gång under Nixon tiden och tog fart i och med NAFTA avtalet. SvD tar också upp oron som finns. En sak som inte tas upp alls är landets oljeutvinning håller på att minska rätt kraftigt de senaste åren, vilket gör landet än mer sårbart.The Oil drum hade ett inlägg om Mexiko för ett år sedan där man beskriver de två stora oljefälten Cantarell och Ku Maloob Zaap, där Cantarell’s utvinning har en väldigt snabb minskning. Och efter som Mexikanska staten får ca 40% av budgeten täckt med inkomster från olja, så står man snart inför ett stort problem till, förutom narkotikan.

Cantarell

Detta är bara en bild, för att se hela bilden så måste vi titta på både export och inhemsk konsumtion för att se hur snabbt exporten minskar detta är Export Land Modellen.

Här ser man att exporten minskar snabbt ner mot noll och detta skulle kunna inträffa ca 2014. Det är stor risk att Mexiko snart går in i gruppen ”failed state” eller Statsförfall.

Manufacturing Mayhem in Mexico: From Nixon to NAFTA and Beyond.

Uppdaterat 22 dec 2010: SvD skriver ånyo om Mexico, men oljan nämns inte, det är som Energi bara finns och behöver inte tas med i prognoser och analyser, märkligt.
__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

2 Comments on “Mexico: narkotika och olja

  1. Jo jag håller med om att det är märkligt att ingen pratar om oljans roll för Mexicos problem. Bland peakniks pratades det en del om det för några år sedan när Cantarell hade gått ner 20-30%, men ingen verkar ha följt upp. Ingen pratar om oljans roll för England heller, trots att det antagligen är den dominerande ekonomiska kraften som påverkar dem just nu. Fast detsåklart, ingen pratade om oljans roll för England på 1980-talet när det gick bra heller, och ingen pratar om oljans roll för Brasilien.

  2. Man uppskattar att 10 miljarder dollar som kommer från narkotika tvättas vita varje år i Mexico. Det är inte bara negativa saker med narkotikahandeln för Mexico.

Comments are closed.