Kalender

oktober 2010
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Antal besökare

 • 87Besökare idag:
 • 141Besökare igår:
 • 992Besökare förra veckan:
 • 3702Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • Unpave low traffic roads to save energy and money 22 november, 2023
  Preface. The U.S. has 4.1 million miles of roads (1.9 million paved, 2.2 million gravel). About 3 million miles of roads have less than 2,000 vehicles a day, less than 15% of all traffic. The paved portion of these low-volume … Continue reading →

Militären tar ledningen i Peak Oil debatten

Print Friendly, PDF & Email

Det verkar som det är militära planerare och expertgrupper som har förstått och även varnar för vad Peak oil verkligen betyder för samhället. Det kanske inte är så konstigt, militären är inte beroende av vilja att vara till lags och väljas om regelbundet. När kommer civila myndigheter till liknade ståndpunkter som de militära?

Det har hittills varit tre tunga rapporter om energi och Peak oil. Det började i februari med United States Joint Forces Command och deras rapport ”The Joint Operating Environment 2010” skriven av militärer för militärer, Peak oil nämns inte direkt men den talar om en bristsituation redan 2015 på 10 MBD.
Sedan kom Bundeswehr Transformation Center i augusti med sin rapport ”Sicherheitspolitische Implikationen knapper Ressourcen” Den är mycket mer rakt på med direkt en konsekvensanalys och vad detta kan betyda. Som detta citat, tidsfaktorn är oerhört viktig, när ska politiker och myndigheter förstå detta?

Time is the deciding factor for the success of a transformation to a post-fossil fuel society” (p. 80).

Och nu i september kom ”Fueling the Future Force” från en expertgrupp Center for a New American Security (CNAS) som står nära Washington’s maktcenter. Inte heller här finns Peak oil med men vad man säger är att år 2040 måste U.S. Department of Defense var fri från fossila bränslen, ingen liten uppgift. Detta citat är rätt intressant varför två inte nämner Peak oil även om det är det som ligger i bakgrunden.

The authors of Fueling the Future Force are smart enough to know that when you are delivering a message no-one wants to hear you have to choose your battles very carefully – so out goes peak oil.

ASPO kanske har valt fel strategi för att få ut budskapet? eller.

__________________
Antal lästa gånger: 74
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

3 comments to Militären tar ledningen i Peak Oil debatten

 • anyg

  Saxat från New York times dagliga mailutskick:

  – TOP STORIES –
  BEYOND FOSSIL FUELS
  U.S. Military Orders Less Dependence on Fossil Fuels
  By ELISABETH ROSENTHAL
  With insurgents attacking American fuel supply convoys into
  Afghanistan, the military is pushing renewable energy
  sources like solar power.

  http://www.nytimes.com/2010/10/05/science/earth/05fossil.html?th&emc=th

 • NiklasT

  Om man är militär och gör en rationell analys av det där med PeakOil, då bör man nog lägga upp en s.k. ”road-map” för de närmaste 50 åren. Där kan man planera för man långsam avveckling av flygplan och stridsvagnar och allt sånt där flams, och sluta med återinförande av kavalleri, hillebarder och armborst. Att tro att man skall kunna fortsätta som förut med biobränslen framställda av kottar och avloppslam är nog en smula naivt.

 • Bengt Randers

  återinförande av kavalleri, hillebarder och armborst.

  Det är bra, armborst är ett rätt OK vapen, men man måste ha vapenlicens för detta, vilket man inte behöver för pilbåge.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!