Kalender

oktober 2010
M T O T F L S
« sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Slumpmässigt inlägg

Gott Nytt År 2016

Antal besökare

 • 38Besökare idag:
 • 73Besökare igår:
 • 730Besökare förra veckan:
 • 2007Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • 2021: More troubles likely 12 januari, 2021
  Most people expect that the economy of 2021 will be an improvement from 2020. I don't think so. Perhaps COVID-19 will be somewhat better, but other aspects of the economy will likely be worse. Continue reading →
 • Non-OPEC September Oil Production Flat 22 januari, 2021
  A post by Ovi at peakoilbarrel Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to September 2020. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia and Norway is […]
 • Renewables: not enough minerals, energy, time or clean and green 22 januari, 2021
  Preface. Electricity generating contraptions like wind and solar can’t replace the 50% of oil used in global manufacturing, because they can’t generate the high heat needed, or run battery or catenary electric trucks as I explained in “When Trucks Top … Continue reading →

70 regeln.

Print Friendly, PDF & Email

Procentuell tillväxt eller exponentiell tilllväxt är något som vi alla behöver förstå.
För inget kan växa till himlen i ett slutet system och vi lever i ett slutet system, och jorden är ett sådant system. Och som Dr. Bartlett har sagt, ”Den största brist som den mänskliga rasen har, är vår oförmåga att förstå exponentiella funktionen.”En mycket liten årlig procentuell tillväxt ansamlas snabbt och under bara några år ger det en fördubbling av ursprungsmängden, för allt som växer på detta ”exponentiell” sätt. Över längre tid, kan spektakulärt större ökningar inträffar.

För en tillväxt på n% per år, ger 70 / n en god uppskattning av hur många år det tar för det ursprungliga värdet att fördubblas, om n är mindre än 20. I bilden finns många exempel på tillväxt och alla går nu igenom taket.

Hur ekonomin förstör vår värld

Den exponentiella tillväxten beskriver på ett alarmerande sätt att över tiden, kan inte detta upprätthållas. Resurser såsom olja är ändliga och kommer att uttömmas snabbt om efterfrågan ökar stadigt. Den exponentiella tillväxten är ett tecken på att det något fel, i naturen är detta ett tecken på något som har spårat ur, cancer t ex.

Detta har djupa konsekvenser för vårt sätt att leva och framtiden för jorden.

Ekonomer ser inga begränsningar med tillväxt, någonsin, eller som Kenneth Boulding en gång sa ”Den som tror att exponentiell tillväxt kan fortsätta för evigt i en begränsad värld är antingen en galning eller en ekonom.”

En film om ränta på ränta, där även vår medlem Oscar Kjellberg finns  med.

Mer information: Al Bartlett Där det finns en presentation om denna viktiga kunskap.

__________________
Antal lästa gånger: 254
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

2 comments to 70 regeln.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!