Energi

Peak kol redan 2011 säger ny studie

Print Friendly, PDF & Email

I en artikel i National Geographic referas till en studie av Tad Patzek, på Department of Petroleum and Geosystems Engineering på University of Texas i Austin, och publiserad i augusti nummret  av Energy, att vid mitten av århundradet, kommer världens kol brytning att ge enbart hälften så mycket energi som den energi vi får ut i dag.Att vi skulle befinnas oss så nära Peak Coal har varit främmande för många bland annat London-baserade World Coal Institute, en industri grupp där de främsta kolproducenterna finns med, som säger ”the use of coal will rise 60 percent over the next 20 years,” och att ”coal will last us for at least 119 years, Mining the Truth on Coal Supplies.

Men det är som med oljan att den kol som vi nu producerar är av hög kvalité och ligger bra till, men denna börjar nu ta slut och vi måste börja använda sämre och mer svårtillgängliga kol sorter.

Koleldade kraftverk levererar  40 % av världens el, och energi till 2/3 av världens stålproduktion.

”If we are right,” Patzek’s study said, ”major restructuring and shrinking of the global economy will follow.”

Vad betyder detta för klimatet undrar Patzek också, det visar att IPCC ligger för högt i sina prognoser även på kolsidan, och vi borde satsa på energieffektivisering och effektivare kolkraftverk.
Bengt: Min analys av detta dömer också ut CCS, då vi förlorar ca 15-30% verkningsgrad beroende på vilket typ av kraftverk det gäller, och om Peak Coal ligger så nära går det inte att slösa bort massa energi när en bristsituation på både kol och olja ligger så nära.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

3 Comments on “Peak kol redan 2011 säger ny studie

  1. Orsaken är väl att folk inte ser förstår skillnaden på hur mycket kol (kg) som vi kan bryta jmf. med hur mycket energi (J) vi faktiskt får ut av kolen, det är skillnad på kol och kol. Så peak-kol i massa kommer inte att ske på väldigt länge, däremot peak-kol i energi kan mycket väl ske inom en snar framtid.

    Se http://www.chrismartenson.com/crashcourse/chapter-18-environmental-data
    diskussionen om peak-kol börjar efter ca 06:05 in i videosnutten.

Comments are closed.