Ekologi

Peak fosfor (P) redan 2033

Print Friendly, PDF & Email

Vi har brutit kedjan som för tillbaka fosfor till jorden sedan vi började skölja ut avföringen med vatten på medeltiden, och detta vi löst genom att bryta fosfor ur gruvor mm, men nu pratar fler om Peak fosfor på samma sätt som Peak Oil, och här finns inget att ersätta fosfor mer, det är en definitiv gräns för hur mycket livsmedel vi kan producera. Se även Liebigs minimilag. Uppdaterat 13/2 -19.

I Kina för 100 år sedan, kunde åtrevinning ge från 2.9 till 6 kg av kväve per person och år, 0,9 to 2 kg av kalium per person och år, och 0,4 till 1.5 kg  av fosfater per person och år.

Ett program från NRK om fosfor den ger en bra bild. Där en forskare nämner 2033 som året då Peak fosfor inträffar. Och han tror vi kan klar 3 miljarder på jorden 2100, vilket är en kraftig minskning mot andra prognoser.

[youtube id=”ZzxowdYh22U”]

Det finns en positiv jämförelse mellan Peak oil och Peak fosfor och det är när oljan används så är den borta, vilket inte är fallet med fosfor den finns kvar om vi är intresserade att ta till vara den, men det kräver nog ett annat system för att ta till vara urin och fekaler än det system vi använder i dag. Här finns en del ideer och lösningar, som vakumsystem liknade det som finns på flyg och fartyg. Lokala lösningar som mulltoa med urinseparering, eller liknande lokala system. Hur storskaliga system som finns i de flesta storstäder ska kunna gå över till att återföra fosfor, kalium och kväve till jordbruket kommer att kosta mycket pengar och tid, vilket vi kanske inte har om Peak Oil/Netto Export redan inträffat. Och det är nog svårt att få tillbaka det från dessa stora system, då dessa innehåller tungmetaller kemikalier och läkemedel av olika slag.

Mer om fosfor.

Low tech har en intressant artikel om hur Kina och Japan löste detta problem under årtusenden.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fosfor

http://phosphorusfutures.net/

The Phosphorus Crisis.

http://www.theoildrum.com/node/4624

Uppdaterad 27 okt o 22 nov 2010: Peak Phosphate spells end of cheap food. och en överblick om olika sätt som vi har tagit hand om vår avföring.

Och en rapport Peak Phosphorus: A Potential Food Security Crisis.

Uppdaterad 13 januari  2019: Kurt Cobb har skrivit en artikel om detta också. En intressant notering på hur viktig Haber-Bosch processen är:

If every farmer in every country on every continent in the world used every inch of fertile land, sprinkled their fields with natural fertilizers, meticulously rotated their crops, and convinced everyone to eat a vegetarian diet, they could feed about four billion people.

 

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

One comment on “Peak fosfor (P) redan 2033

  1. Med tanke på att fosfor utvinns, raffineras, fraktas och sprids med hjälp av fossildrivna maskiner så kan man misstänka att Peak Fosfor inträffar i tämligen nära anslutning till Peak Oil. Här är något vi känner igen: Den lätta fosforn i guanobergen är redan tagen. Det som är kvar kräver mer energi att få ut…

Comments are closed.