Kalender

september 2010
M T O T F L S
« aug   okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Slumpmässigt inlägg

Generalrepetition inför Iran

Antal besökare

 • 66Besökare idag:
 • 92Besökare igår:
 • 767Besökare förra veckan:
 • 1062Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • We Need to Change Our COVID-19 Strategy 10 augusti, 2020
  We would like to think that we can eliminate COVID-19, but doing so is far from certain. The medical system has not been successful in eliminating HIV/AIDS or influenza; the situation with COVID-19 may be similar. We are discovering that … Continue reading →
 • Far out #3: Sugar power 9 augusti, 2020
  Preface. No, you object, sugar in the gas tank will destroy the engine. Not true. Snopes.com says that won’t happen because sugar doesn’t dissolve in automotive fuel or caramelize, and so it does not turn into the debilitating gunk this … Continue reading →

Pris om civilisationers undergång

Print Friendly, PDF & Email

En person som betytt mycket för förståelsen för olika kulturers uppgång och fall är Jared Diamond, han har bland annat skrivit boken ”Undergång – Civilisationernas uppgång eller fall” har nu utsetts till Kunskapsprisets internationella hederspristagare 2010.I boken behandlas ett antal fall, och vilka olika mekanismer  som låg bakom dessa.

 • Miljöförstöring
 • Klimatförändringar
 • Fientligt inställda grannar
 • Vänskapligt sinnade handelspartner
 • Samhällets reaktion på miljöproblem

Exempel på kulturer som har haft en eller flera av dessa orsaker är Vikingar på Grönland, Maya, Påskön, Mangareva, sedan finns några exempel på några kulturer och som har ändrat sitt handlande och lyckas klara sig, som Tikopia i Söderhavet, Tokugava-perioden i Japan och Nya Guinea.

Kunskapspriset för rön om civilisationernas kamp – DN.se.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

1 comment to Civilisationers undergång

 • NiklasT

  Jag tycker att Diamond är en babblande fåne. Samma nivå på hans alster som ”Grottbjörnens Folk”. Jag föredrar Joseph Tainter om vi skall prata kollapsteorier.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!