Kalender

september 2010
M T O T F L S
« aug   okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Antal besökare

 • 19Besökare idag:
 • 119Besökare igår:
 • 735Besökare förra veckan:
 • 2198Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Fossil Fuel Production Is Reaching Limits in a Strange Way 15 oktober, 2020
  Strangely enough, the limit we seem to be reaching with respect to fossil fuel extraction comes from low prices. At low prices, the extraction of oil, coal, and natural gas becomes unprofitable. Producers go bankrupt, or they voluntarily cut back production in an attempt to force prices higher. As the result of these forces, production […]
 • OPEC Oil Production for September 2020 15 oktober, 2020
  Data for the OPEC charts below are from the OPEC Monthly Oil Market Report and is in thousand barrels per day. All data is through September 2020. There was little change in OPEC production in September. Total OPEC production was down 47,000 barrels per day in September but that was after August production was revised […]
 • Donald Trump: Sexual Predator 21 oktober, 2020
  Preface.  This is a book review of “All the President’s Women: Donald Trump and the making of a Predator”.  Trump is clearly as much a sexual predator as Jeffrey Epstein (who he hung out with for a long time) and … Continue reading →

Pris om civilisationers undergång

Print Friendly, PDF & Email

En person som betytt mycket för förståelsen för olika kulturers uppgång och fall är Jared Diamond, han har bland annat skrivit boken ”Undergång – Civilisationernas uppgång eller fall” har nu utsetts till Kunskapsprisets internationella hederspristagare 2010.I boken behandlas ett antal fall, och vilka olika mekanismer  som låg bakom dessa.

 • Miljöförstöring
 • Klimatförändringar
 • Fientligt inställda grannar
 • Vänskapligt sinnade handelspartner
 • Samhällets reaktion på miljöproblem

Exempel på kulturer som har haft en eller flera av dessa orsaker är Vikingar på Grönland, Maya, Påskön, Mangareva, sedan finns några exempel på några kulturer och som har ändrat sitt handlande och lyckas klara sig, som Tikopia i Söderhavet, Tokugava-perioden i Japan och Nya Guinea.

Kunskapspriset för rön om civilisationernas kamp – DN.se.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

1 comment to Civilisationers undergång

 • NiklasT

  Jag tycker att Diamond är en babblande fåne. Samma nivå på hans alster som ”Grottbjörnens Folk”. Jag föredrar Joseph Tainter om vi skall prata kollapsteorier.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!