Ekonomi - Energi

Svenskt Näringslivs prognosmiss

Print Friendly, PDF & Email

Det är inte bara Konjukturinstitutet som inte förstår att de kommande 20 åren inte kommer att vara lika de senaste 20 åren. Nu har även Svenskt Näringsliv sällat sig till skaran tillsammans med Trafikverket och Energimyndigheten. Svenskt Näringsliv har anlitat en konsultfirma Pöyry och kommit fram till elpriserna år 2030! skriver SvD

Jämförs de båda scenarierna ligger det genomsnittliga elpriset i Sverige på 46,7 öre/kWh i alliansscenariot och 55,4 öre/kWh för det rödgröna scenariot under en kall vinter år 2030, en skillnad på 19 procent.

Det är rätt anmärkningsvärt att komma fram till sådan siffror och sedan publicera dessa utan att skämmas, och en av författarna är klimat- och energiexpert, här borde man väntat sig mer, den andra författaren är ”ekonom” vilka inte har så hög trovärdighet.

Alla som håller på med dessa frågor ska se denna Crash Course av Chris Martenson, denna förklarar bra hur illa vi ligger till.

Och hur ska medlemmarna i Svenskt Näringsliv själva kunna göra sina prognoser när det skrivs sådant här skräp ”prognoser”. Det är nog bättre att göra olika scenarier om framtiden likt de som vi haft här på ASPO Sverige.

För nya läsare och speciellt för författarna på Svenskt Näringsliv så kan begreppet Peak Oil och vad det betyder studeras på vår sida Om Peak Oil. Sedan finns ett antal nyhetsbrev med mer fördjupning.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious