Kalender

juli 2010
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Antal besökare

 • 8Besökare idag:
 • 86Besökare igår:
 • 725Besökare förra veckan:
 • 1777Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Don’t expect the world economy to resume its prior growth pattern after COVID-19 27 maj, 2021
  Most people seem to think that the world economy is going through a temporary disruption, caused by a novel coronavirus. As soon as COVID-19 goes away, they expect the economy will be back to normal. I think that this assessment is overly optimistic. The way I see the situation, the world economy was already having […]
 • OPEC Update, June 2021 13 juni, 2021
  The OPEC Monthly Oil Market Report for June 2021 was published this past week. The last month reported in each of the charts that follow is May 2021 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). In the charts that follow the blue line with markers […]
 • Negative energy return of solar PV in Northern Europe 16 juni, 2021
  Preface.  I once yanked this paper after huge blow back, but in the past few years, I have no reason to doubt Ferroni and Hopkirks methods, boundaries, or conclusions, so I’m putting this post back. An ERoEI of less than … Continue reading →

Kina går om USA

Print Friendly, PDF & Email

I de senaste data från IEA så har nu Kina’s energianvändning gått om USA’s. USA har haft den största energianvändningen sedan början av 1900-talet och för 10 år sedan var Kina’s användning bara hälften av USA’s.

Om man ser på oljan så är USA den största konsumenten med ca 19 miljoner fat om dagen mot Kinas 9,5. Men ökningen är stor i Kina och minskande i USA, så varje fat olja som inte USA använder går till Kina, det gör att 33% av världens konsumtion sker i dessa båda länder.

Under många år har Kina aggressivt  säkrat källor i olika områden som—Angola, Sudan, Ryssland, Iran, Iraq, Kazakhstan, Venezuela, et. al. Kineserna har också försökt pressa upp den inhemska produktionen i Tarim bäckenet,  Syd & Öst Kinesiska sjön, och Bohai Bay även då deras största fält Daqing & Shengli har gått över i permanent nergång.

Om Kina ska kunna öka sin konsumtion så måste både USA och Europa minska sina, här finns en grogrund för konflikt om energi i framtiden. Och eftersom Kina inte har marknadspriser på oljeprodukter så kommer inte världsmarknadspriset att slå igenom som den gör både i USA och andra stora länder, det kanske inte dröjer så länge innan nästa finanskris står för dörren.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

1 comment to Kina går om USA

 • Du skriver om energianvändningen i Kina och att denna
  nu totalt är större än USA:s. Det innebär också att Kinas utsläpp av växthusgaser nu är större än USA:s. Och det var just detta som fick klimatförhandlingarna i Köpenhamn i december att fallera.

  Fler tidningar t ex DN skriver ”att det är mindre smickrande
  att Kina gått om USA energikonsumtionen”. Jag menar att det är direkt vilseledande att skriva på det sättet.
  Om man nu ska nämna siffror så måste man sätta dessa i relation till
  folkmängden m a o per capita. Energi och utsläpp är två sidor på samma mynt.

  Om Kina släpper ut ca 4 ton CO2 per capita så släpper USA ut mer än 20 ton. Hela
  fem gånger mer än snittamerikanen.
  Då ska vi veta att den ekonomiska aktiviteten i Kina, uttryckt i BNP, har varit flera gånger större än i USA under finanskrisen.
  Skulle vi sen plussa på import och export av CO2 genom varutransporter och sjö- och
  flygtransporter som idag inte finns med i statistiken skulle siffror bi ännu
  värre för USA.

  Gå gärna in på Svt:s klimat och energisajt Ställ om och bekanta er med en
  norsk utsläppskalkylator och ett inlägg som jag gjorde.
  http://stallom.se/2009/09/16/svenska-co2-utslapp-betydligt-storre-an-vad-politiker-sager/

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!