Kalender

juni 2010
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Slumpmässigt inlägg

Falkland ingen succé.

Antal besökare

 • 14Besökare idag:
 • 86Besökare igår:
 • 731Besökare förra veckan:
 • 1783Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Don’t expect the world economy to resume its prior growth pattern after COVID-19 27 maj, 2021
  Most people seem to think that the world economy is going through a temporary disruption, caused by a novel coronavirus. As soon as COVID-19 goes away, they expect the economy will be back to normal. I think that this assessment is overly optimistic. The way I see the situation, the world economy was already having […]
 • OPEC Update, June 2021 13 juni, 2021
  The OPEC Monthly Oil Market Report for June 2021 was published this past week. The last month reported in each of the charts that follow is May 2021 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). In the charts that follow the blue line with markers […]
 • Negative energy return of solar PV in Northern Europe 16 juni, 2021
  Preface.  I once yanked this paper after huge blow back, but in the past few years, I have no reason to doubt Ferroni and Hopkirks methods, boundaries, or conclusions, so I’m putting this post back. An ERoEI of less than … Continue reading →

Utvärdering av Konjunkturinstitutet

Print Friendly, PDF & Email

KI har kommit men en ny analys av konjunkturlägen 2010, fast skuldkrisen sätter sina spår, SvD’s Jacob Bursell har skrivit en artikel om detta, Jacob har förstått detta med skuldkrisen på ett bra sett som inte många andra ekonomijournalister gör.

Ett klipp från pressmedelandet från KI:

Statsfinansiell kris i några euroländer, däribland Grekland, och finanspolitiska åtstramningar håller däremot tillbaka återhämtningen i OECD-området. Den svenska tillväxten dämpas av att BNP-tillväxten i euroområdet blir mycket blygsam de kommande åren. Dessutom finns en stor osäkerhet om vissa länders politiska förmåga att genomföra nödvändiga finanspolitiska åtstramningar. Utvecklingen kan därför bli svagare än prognostiserat.

Detta är nog en viktig mening då vi har mycket skulder som måste bort, och ett oljepris som pendlar mellan 70-80$ fatet beroende på om utsikterna ser bra eller mörka ut, skulle utsikterna ljusna så stiger oljepriset snabbt. KI kallar rapporter prognoser men det är snarare gissningar. Hade dom varit lite seriösa så hade dom gjort scenarier med olika ingångsvärden och sett utfallet. Det skulle vara intressant och se deras bedömning av framtiden om oljeproduktion går ner med 5% år.

Vi ska se hur duktiga dom var våren 2008. Då var deras rubrik ”Global konjunktursvacka men ingen djup nedgång” Hade dom läst lite om oljepriset och dess effekter så kanske detta inte hade blivit deras ledmotiv. Många av problemen fanns med i deras rapport, antal osålda hus i USA, Inflationen inkl energi och mat, TED spread började stiga. Två bilder en från mars 2008 och en från juni 2010.

BNP i valda länder mars 2008

BNP för valda länder juni 2010

Många brukar klaga på att väderprognoserna är dåliga, men denna prognos från KI i mars 2008 var inte bara dålig den var 180° fel, den största konjunkturnergång sedan 30-talet missar dom helt. Läser man lite här på Financial Armageddon på inlägg i mars 2008 så finns många varningar om att det inte stod rätt till i ekonomin.

Så hur många tunnor ger ni Konjunkturinstitutet i betyg!

Vi har tidigare skrivit om orsakerna till krisen förut om någon vill läsa detta.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...

1 comment to Utvärdering av Konjunkturinstitutet

 • När man spår om den ekonomiska utvecklingen måste man samtidigt spå om världspolitiken, energitillgång, naturkatastrofer m.m. men ekonomerna låtsas att inte detta är nödvändigt. Det är ett av budskapen från Nassim Nicholas Taleb’s Black Swan.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!