Kalender

juni 2010
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Slumpmässigt inlägg

Flygets framtid enligt Volvo.

Antal besökare

 • 162Besökare idag:
 • 333Besökare igår:
 • 1223Besökare förra veckan:
 • 1474Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Så enkelt är det inte!

Print Friendly, PDF & Email

Paul Krugman’s skrev nyligen i NY Times om att bygga en grön ekonomi, och hans slutsats är att det inte kostar så mycket att ställa om samhället för att klara klimatförändringarna till 2050 och minska CO2 med 83% från 2005 års nivå. Denna allmänna uppfattning enligt Krugman kan sammanfattas på följande sätt: begränsning av utsläppen ger en långsammare  ekonomisk tillväxt – men inte mycket. Det skulle trima den genomsnittlig årlig tillväxt i USA till 2,31 procent i värsta fall, från 2,4. Det är möjligt att miljö-ekonomer tror detta, men det är svårt att få det att gå ihop om man gör en liten analys.

Bloggen Early Warning har gjort en analys av Krugmans artikel utifrån ett USA perspektiv. Vid en 3% tillväxt per år under 40 år så skulle ekonomin växa med ca 225% eller nästa 3 gånger större. Om ekonomin växer med nästan 3 ggr och samtidigt ska koldioxid utsläppen vara 17% av idag. Många sektorer kommer ha svårt att klara detta, så kanske så blir det bara 5% för de andra delarna av ekonomin. Vilket betyder att om 40 år så är ekonomin i huvudsak koldixidfri. Det går att tänka sig en sådan samhälle utan koldioxid, med passivhus, elbilar och superisolerade kontor och fabriker. Men det betyder att vi måste ersätta allt i vårt samhälle med den senaste teknologin som finns för fastigheter, bilpark och infrastruktur, hur troligt är det att vi kommer att riva och bygga nytt i den takten som behövs. För att nå 5% nivån i kolanvändning så skulle vi behöva ha en effektivitetsförbättring på ca 7% år, där har vi aldrig legat eller varit i närheten av.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

1 comment to Så enkelt är det inte!

 • Hej!
  Håller med! Hur ska detta gå till? Hur ska vi mäkta med att ställa om samhället med hjälp av teknikinnovationer och samtidigt fasa ut 80 % av alla jordens fossila energi. Hela tanken förefaller orealistisk och absurd. Vi kan ju inte båda äta kakan och ha den kvar? Enligt MacKay i boken ”Sustainable Energy…”, så kanske det är möjligt att vi i framtiden mäktar med att få fram och kunna disponera 1/3 -del av den energi vi har idag. Och framtiden är nära. Om 10 – 15 år!
  Hur ska vårt ekonomiska system som bygger på ständig tillväxt och billig energi klara ett sådant omvandlingsnummer?
  Hur ska vi klara av driften av det gamla och därutöver ha kraft och resurser: energi, mineraler, vatten etc för att orka med ett tekniksprång av kolossala mått?

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!