Energi

Gassen avtar raskt

Print Friendly, PDF & Email

Aftonposten i Norge har haft en artikel om den norska gasen som kommer att avta snabbt efter en ny analys gjord av Kjell Aleklett’s grupp i Uppsala. Det norska Oljedirektoratet har haft en prognos fram till 2020 som gjordes för 10 år sedan som har varit starkt överdriven.

Det norska Oljedirektoratet (OD) hade inte tänkt publicera sina nya siffror ännu om inte nya uppgifter framkommit och journalisten frågat.

Detta gör en lite frågande över andra prognoser som finns om framtida olje- och gasproduktion, om OD som är en statlig myndighet i en öppen demokrati och inte har kommersiella motiv. Hur ser det då inte ut bland andra länder och företag.

Vad är skället till att OD håller inne med sina siffror? kan det vara samma skäl som IEA inte heller vill revidera ner sina, man vill inte komma med dåliga nyheter, och alla planer och investeringar för framtiden bygger på OD överskattade prognoser. På samma sätt är det i Sverige alla prognoser bygger på IEA, som bygger sina på bland annat OD.

Så här sitter vi och lurar varandra för ingen vill tala klarspråk, det är rätt skrämmande. Det Norska folket har blivit lurade av sin egen myndighet, detta är inte kanske helt konstigt, vi blir ju lurade av våra myndigheter hela tiden, ingen nämn och ingen glömd.

När blir sanningen så uppenbar att myndigheterna reagerar? När US Army och nu senast Lloyds varnar, vem kommer härnäst och tippar vågskålen?

För nya läsare så kan man börja med Om Peak Oil för att komma igång och förstå vad det handlar om, läs sedan historiken. På vår sida om Nyhetsbreven har vi flera intressanta artiklar om hur Peak oil påverkar Ekonomin, för det är här genomslaget kommer först.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious