Kalender

juni 2010
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Antal besökare

 • 147Besökare idag:
 • 238Besökare igår:
 • 1327Besökare förra veckan:
 • 1697Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Deepwater BP Oljeutsläppet och djuphavet

Print Friendly, PDF & Email

Enligt  Gregor Eberli et al, från Marine Geology & Geophysics på University of Miami (UM). Den oljan som stiger upp från ca 1500 m djup upp mot ytan så kommer inte allt upp på ytan, utan ligger i suspension på olika djup, till detta kommer olja som begjuts med kemiska ämnen för att sjunka. Under ytan på gulfen så finns ett rikt liv på djup mellan 600 och 1500 m där det kan bli ner till +3 C. Bland annat finns det koraller som lever här nere i djupet, och dessa lever inte i symbios med alger, utan är djur som lever på organiska ämnen som flyter i vattnet ovanför. Det mesta organiska materialet bildas på grundare vatten och sjunker sedan ner. När detta material sjunker genom områden med olja så förorenas dessa med oljepartiklar och korallerna har problem med oljan. Korallerna är botten i en stor näringskedja som många arter är beroende av. Dessa koraller finns också på Floridas östkust, dit strömmarna från The Loop kan ta denna oljesuspension och sedan vidare med Golfströmmen.

Särskilt känsliga för störningar är djuphavsfisk som ingår i detta ekosystem på grund av sin sena mognad, extremt lång livslängd, låga fruktsamhet och långsam tillväxt.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

1 comment to Deepwater BP Oljeutsläppet och djuphavet

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!