Kalender

maj 2010
M T O T F L S
« apr   jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Slumpmässigt inlägg

Klimatriksdag 2014

Antal besökare

 • 23Besökare idag:
 • 111Besökare igår:
 • 608Besökare förra veckan:
 • 1500Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • 2021: More troubles likely 12 januari, 2021
  Most people expect that the economy of 2021 will be an improvement from 2020. I don't think so. Perhaps COVID-19 will be somewhat better, but other aspects of the economy will likely be worse. Continue reading →
 • OPEC Update, January 15, 2020 15 januari, 2021
  OPEC Monthly Oil Market Report for December 2020 was published this week. The last month reported in each of the charts that follow is December 2020 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). OPEC crude output increased by 279 kb/d in December, November output was […]

The Story of Stuff

Print Friendly, PDF & Email

Annie Leonard’s The Story of Stuff har nu kommit ut som bok. I filmen så förklaras hur den linjära ekonomin inte kan fungera i en begränsad värld. Men vanliga ekonomer och politiker förstår inte detta. Vilket vi ser nu, att så fort tillväxten avtar så försöker alla ”ansvariga” kickstarta ekonomin, genom mer lån.Traditionella ekonomer försöker lösa dagens problem med gårdagens lösningar för det har fungerat i mer än 50 år. Den gamla ekonomin har en regel tillväxt eller dö, fast nu har vi kommit till det läget att tillväxt OCH död. Det finns en annan form av ekonomi som inte kräver tillväxt och det är ”steady state” ekonomi. Vet inte om det finns ett svenskt ord för detta. Kort finn det några regler som ekonomin måste följa.

Regel 1: Se till att det finns ett hållbart ekosystem.

Regel 2: Ta ut förnybara resurser i samma takt som tillväxten är

Regel 3: Ta ut icke förnyelsebara resurser i samma takt som vi kan hitta förnyelsebara resurser

Regel 4: Avfall får inte släppas ut snabbare än att naturen kan bryta ner dessa

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

1 comment to The Story of Stuff

 • Svenne

  Följande punkter gäller för närvarande i vårt ekonomiska system:

  1. Alla pengar (92%) skapas av privata banker ur luften av ingenting, genom en räntebärande skuld.

  2. Skulden måste garanteras av en av banken godkänd fast egendom som minst motsvarar skuldens värde.

  3. De pengar som ska möjliggöra räntans inbetalning är inte inräknad i den ursprungliga skulden.

  4. Detta betyder att någon inom valutans utbredningsområde måste skuldsätta sig för att det årligen i systemet ska finnas pengar som möjliggör räntans inbetalning, eftersom alla pengar skapas genom skulder.

  5. Pengasystemet är till sin konstruktion exponentiellt växande med endast två lägen, kollaps eller att årligen öka med den mängd pengar som motsvaras av räntan på alla redan beviljade lån.

  Med ovanstående punkter visar jag att det inte går att ändra så särskilt mycket i vårt samhälle förrän bankerna fråntas rätten till pengaskapande genom skuldsättning. Hela vår ekonomi måste konstrueras om så att staterna själva, vid behov, kan expanderar pengar in systemet och detta kräver i sin tur annorlunda politiker.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!