Ekonomi

En ny super-cycle?

Print Friendly, PDF & Email

SvD har en artikel om råvaror och man försöker förklara senaste tiden rally i råvaror.

Är världen på väg in i en ny ”super-cycle” där råvarorna fortsätter att öka snabbt? Den frågan ställde nyligen John Murray, vice centralbankschef i Kanada – ett industriland som på samma sätt som Norge och Australien är mycket beroende av sin råvaruexport.

– Det är frestande att se på det som skett nyligen och att extrapolera det in i framtiden. Kina och Indien utgör mer än 40 procent av världens befolkning. Om vi ser dessa två ekonomier fortsätta att växa med 8–10 procent per år, kommer de att gå förbi även de största av de utvecklade ekonomierna. Deras efterfrågan på råvaror kan bli enorm, sa han.

Det är så här klassikt skolade ekonomer gör extrapolerar in i framtiden. Men om han i stället tittar på detta diagram som egentligen förklarar dessa upp och nergångar rätt bra. Vi rör oss längs kurvan uppåt till ekonomin inte tål mera sedan sjunker konsumtionen och priset med. Det som sedan händer är att kurvan flyttar sig till vänster för varje gång då produktionskapaciteten sjunker.


Denna bild borde varit med i artikeln då den säger mer än denna bild.

Senaste veckan med nya stödpaket, så har oljepriset gått ner i $ räknat men senaste tiden har $ stärkts då alla flyr till en säkrare valuta än € är just nu. Detta påverkar troligtvis oljepriset neråt.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

One comment on “En ny super-cycle?

Comments are closed.