Energi

BP och riskhantering

Print Friendly, PDF & Email

Nu med Deepwater Horizon kollaps i Mexikanska Gulfen så kan man undra hur BP hantera risker. Detta var en medellåg risk som förelåg när man skulle inleda borrningen, sedan har utsläppet underskattats, för att nu ligga på 5000 fat om dagen, inte så mycket jämfört med Exxon Valdez, men detta är ett känsligt område och nu verkar risken öka för större skador.

Det finns i dag en svensk koppling till BP som gör olyckan mer intressant, ordförande är förra Ericsson chefen, Carl-Henric Svanberg han har varit mycket osynlig den gång vilket inte var så vanligt på Ericsson tiden. Men olyckan kommer att kosta BP mycket.

Denna olycka är inte den första stora som företaget haft, 2005 exploderade ett raffinaderi i Texas som döda 15 och skadad fler hundra, BP dömdes till böter för brister i underhåll. Ett år senare blev företaget dömt igen för brister i underhåll av oljeledningar i Alaska.

Denna olycka kommer nog att leda till att det bara kommer att bli stora bolag som BP som kommer att få tillstånd att borra på djupt vatten, då dom kan hantera en sådan skada utan att gå i konkurs. Och det kommer att leda till mindre olja i slutändan.

BP har två värdeord som ska summera företaget ’beyond petroleum’ och en logga som ser ut som miljöblomma, jag har lite svårt att få det att gå ihop.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious