Energi

BP och miljö

Print Friendly, PDF & Email

Enligt SvD så ska Oljan ger ”blygsam” miljöeffekt!! säger Oljebolaget BP:s vd Hayward han tror inte att oljespillet i Mexikanska golfen ger någon större påverkan på miljön. – Men allt vi kan se för närvarande tyder på att den sammanlagda miljöeffekten kommer att bli mycket, mycket blygsam forsättter han. Efter Deepwater Horizon explosion den 24 april då 11 arbetare omkom, har BP kommit med lugnande besked eller förslag på lösningar. Mer märkliga än andra, hur man överhuvudtaget kan lita på BP är en fråga.

En stor oljeläcka och stora skador på stränder och djur var osannolik eller praktiskt taget omöjlig. 1 maj

Om det väldiga experimentet fungerar som det är tänkt, tror teknikerna att omkring 85 procent av de fortsatta utsläppen ska kunna samlas in. Än så länge vågar ingen lova något bestämt. 8 maj om jättetratten.

Bildäck, gamla golfbollar och skräp kan stoppa oljeläckan, hoppas oljebolaget BP. 11 maj.

CNN sänder Live Spilcam, just nu från läckan. Det väller fortfarande ut olja ur röret fast BP tar upp 5000 fat/dag i ett instucket rör, så det har nog aldrig varit några 5000 fat/dag, utan troligen upp till kanske 25000 fat/dag. Jag tror inte BP vd förstår någonting om den känsliga miljön runt Gulfen, det är ett känsligt område.

Och ser man på dessa bilder verkar oljefläcken vara riktigt stor. Och kan snart starta sin resa med Golfströmmen i Atlanten.

Ser detta ut som mycket mycket blygsamma skador.

Den här olyckan kommer att utredas länge, en första finns på The Oil Drum, och det kommer nog att bli rätt stora förändringar i hur man ger tillstånd, för det har brustit inte bara hos BP utan hos övervakande myndigheter tex Mineral Management Service, detta är nog ett resultat av BP’s lobbing för att slippa massa regler i utbyte mot pengar till valkampanjer mm.

Detta kan vara USA motsvarighet till Tjernobyl.

Uppdaterad 27/5: I ett samtal mellan M Simmons och Nicholas Pozzi så säger dom att BP jagar musen fast det är elefanten som borde jagas, så dom tror inte BP senaste hugskott kommer att lyckas.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious